Vijenac 780

Matica hrvatska

ČAKOVEC– ZAGREB — PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Odbljesci djetinjstva i pronađeno vrijeme

Elena Pelikan

U velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu 26. siječnja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, održano je predstavljanje knjige Nula previše Ivana Pranjića u izdanju naklade OceanMore. Proznim minijaturama podijeljenim u tri ciklusa: O rije­kama, o inicijacijama, Vezivna tkiva i Kraj metafizike Pranjić vodi čitatelja od bosonogih dana u nekoj zauvijek zaboravljenoj, harmoničnoj Bosni sredine prošlog stoljeća, preko studentskih dana u Zagrebu, do zrele sadašnjosti u Međimurju. Nakon glazbene izvedbe i govora profesorice i ravnateljice Gimnazije Josipa Slavenskog Sandre Breka-Ovčar, gostima se obratio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran istaknuvši da se promocija knjige održava na dan kada je u Hrvatskom saboru izglasan Zakon o hrvatskom jeziku, za koji se profesor Pranjić, nekadašnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, svestrano zalagao.

Knjiga je predstavljena u razgovoru profesora Pranjića i njegova bivšeg učenika, cijenjenog književnika Kristiana Novaka, koji je ujedno urednik knjige Nula previše. Umjesto predgovora, namjesto pogovora njihov se razgovor nalazi i na kraju knjige. Osvrnuvši se na Bosnu iz sredine prošloga stoljeća, Pranjić pamti zemlju kojoj više nema povratka, s nostalgijom se sjeća zavičaja i proživljenih događaja uz svoju obitelj, kao i prijatelje i znance od kojih su neki doputovali kako bi prisustvovali promociji. Na Novakovo pitanje o etničkim odnosima u Bosni odgovorio je da su svi dječji nestašluci iz tog vremena popraćeni međusobnim uvažavanjem i tolerancijom, a etničkih razlika u odnosima nikada nije bilo. Uz to u knjizi, posebno u priči Pronađeno vrijeme, profesor govori i o književnosti, čitanju i književnicima, kojima je kao srednjoškolski profesor posvetio svoj radni vijek. Ljubav prema pisanju profesor Pranjić utkao je u srca učenika, što je potvrdio i sam Kristian Novak, koji je svoj talent otkrio uz Pranjićevu pomoć. Svojim odrješitim, poticajnim pristupom nadahnuo je generacije učenika i, kako kaže, bio je te sreće da su istinski imali povjerenja u njega, slobodno se izražavali u školskim zadaćama, a on bi im pomogao i štitio njihovu privatnost, često ih usmjeravao i savjetovao u pisanju.

Večer su uljepšali i učenici gimnazije u Čakovcu čitanjem nekoliko profesorovih kratkih priča. Nakon nekoliko pitanja iz publike autor Ivan Pranjić svima je zahvalio na dolasku te je večer završila uz glazbu kako je i započela, a poslije uz druženje i međimursku zakusku.

 

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak