Vijenac 780

In memoriam, Književnost

In memoriam
Dubravka Petek (1962–2024)

Marljiva zagrebačka knjižničarka

Redakcija

Istaknuta zagrebačka knjižničarka Dubravka Petek, dugogodišnja voditeljica zbirke Zagrabiensia Gradske knjižnice u Zagrebu, preminula je 23. siječnja u 62. godini, priopćilo je Hrvatsko knjižničarsko društvo. „Svoj Zagreb voljela je i poznavala kao malo tko, od povijesti gradskih ulica i zgrada, do arhitekata, graditelja, osoba, obitelji, događaja…, a zavičajnu zbirku vodila je predano i temeljito. Bila joj je toliko posvećena da su Gradska knjižnica i Zagrabiensia bile njezin drugi dom“, stoji u priopćenju.


Dubravka Petek

Rođena 27. siječnja 1962, Dubravka Petek cijeli je život provela u centru svog voljenog Zagreba. Nakon završene osnovne škole i gimnazije, studirala je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu i diplomirala 1987. Završni rad za zvanje diplomiranog knjižničara obranila je 1997. s temom Leibniz kao bibliotekar. Od 1996. bila je zaposlena u Gradskoj knjižnici kao diplomirani knjižničar-informator u Informativno-posudbenom odjelu, od 2005. radila je u zbirci Zagrabiensia. Voditeljica zbirke bila je od 2011.

Autorica je stručnih radova, monografija, bibliografija, studijskih i virtualnih izložbi. S posebnom pažnjom pisala je monografiju o zagrebačkom nakladniku Kugliju – Kuglijeve knjige: nostalgični hommage knjizi, koju su Knjižnice grada Zagreba objavile 2018. Njezine izložbe, posebno o Šenoi, Matošu, Begoviću, Starčeviću, Šoljanu, Stepincu, zagrebačkoj katedrali, uvijek su bile iscrpan izbor vrijedne građe iz fonda Gradske knjižnice. Osmislila je projekt Osvijetlimo dio svoje prošlosti: Zagreb na pragu modernog doba, koji je tematska okosnica programa Digitalizirana zagrebačka baština (i danas dostupno na stranicama KGZ-a).

Sudjelovala je u programu digitalizacije od njegova početka, bila je članica uredništva portala Digitalne zbirke Knjižnica grada Zagreba i urednica bloga na portalu. Bila je dugogodišnja članica uredništva tribine Književni petak. Sudjelovala je na mnogim stručnim skupovima, a zadnji je bio I. znanstveno-stručni skup Stare razglednice - izvori baštine održan 24. studenog prošle godine u Zagrebu za koji je pripremila izlaganje, ali zbog bolesti nije mogla prisustvovati.

Strastvena ljubiteljica književnosti i sama književnica, članica Matice hrvatske, književnom radu vraćala se stalno iako mu se nije uspjela posvetiti koliko je željela. Uz dvije objavljene zbirke priča, Nulti meridijan objavljen u vlastitoj nakladi 1988. i U lazaretu, Meandar, 1995, posljednja objavljena priča bila je Violinistov san, koja je ugledala svjetlo dana u listopadu prošle godine, u 3. broju Kola. Ostavila je za sobom i mnoge tekstove koji na objavljivanje još čekaju.

S odlaskom Dubravke Petek Zagreb je izgubio vrsnu poznavateljicu i čuvaricu baštine, a Zagrabiensia predanu stručnjakinju.

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak