Vijenac 780

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Sandi Bulimbašić

LIKOVNA UMJETNOST
– AKTUALNE IZLOŽBE U SPLITU

RETROSPEKTIVA PETRA JAKELIĆA U GALERIJI UMJETNINA U SPLITU

Retrospektiva slikara i grafičara Petra Jakelića najopsežnije je predstavljanje iznimno plodna i uspješna autora i profesora emeritusa Sveučilišta u Splitu. Izloženo je oko 220 djela nastalih od 1953. do 2023.


Retrospektiva Petra Jakelića

Rodno Prugovo kao ishodište u formiranju individualne poetike s naglaskom na osebujnim interpretacijama prizora na selu, dominantnom motivu žene lirsko-erotskog doživljaja iznjedrili su Jakelićevu prepoznatljivu poetiku koja je vrijedna i zapažena dionica hrvatskoga slikarstva nadrealizma. Individualna ikonografija, inspiracija u zavičaju, marljivost, talent, kontinuirano razvijanje i obogaćivanje likovnog izraza doveli su do autentičnoga jakelićevskog stila. O umjetnikovu životu i radu više se može saznati u zanimljivom razgovoru koji je s njim vodila kustosica Iris Slade, a objavljen je u katalogu izložbe.

IZLOŽBA ZLATNI SNOVI SAERI KIRITANI U GALERIJI UMJETNINA U SPLITU

U malom izložbenom prostoru Galerije umjetnina otvorena je 11. siječnja izložba Zlatni snovi japanske umjetnice Saeri Kiritani, koja se nakon višegodišnjeg umjetničkog djelovanja u New Yorku preselila u Split.


Saeri Kiritani / Žaklina Antonijević

Na drugoj samostalnoj izložbi u Splitu predstavlja se multimedijalnom instalacijom koja obuhvaća videoprojekciju na monitorima i fotografsku dokumentaciju dva recentno izvedena performansa zamišljena kao čin uključivanja u lokalnu urbanu kulturu. U postavu izložbe zlatne lopte rasute po podu funkcioniraju kao poveznica prostora izlaganja s prostorima performansa te posjetiteljima pružaju mogućnost sudjelovanja. Više o performativnom alter-egu umjetnice, loptanju zlatnim kuglama i performansima s Dioklecijanovim legionarima u Zlatnim vratima, odnosno igračima picigina na Bačvicama te ideji da međukulturna integracija pridonosi kreativnom i egzistencijalnom prosperitetu zajednice, pročitajte u tekstu kustosa izložbe Branka Franceschija.

IZLOŽBA LANE STOJIĆEVIĆ U GALERIJI MANUŠ U SPLITU

Vizualna umjetnica Lana Stojićević, dobitnica više strukovnih nagrada, među kojima i nagrade Radoslav Putar 2021, u svojim se umjetničkim istraživanjima bavi temama arhitektonskog i industrijskog nasljeđa, transformacijom krajolika, devastacijom kulturne baštine i suvremenim neostilovima. U Galeriji Manuš izložila je seriju radova pod naslovom Neoornament koji su nastali baš za tu prigodu, kao rezultat autoričinih istraživanja nekadašnje splitske tvornice cementa Gillardi-Bettiza i betonskih arhitektonskih dekoracija koje je tvornica proizvodila. Postavivši devet kopija istog dekorativnog motiva glave s kuće Dujmović-Stock, s varijacijama amaterskih restauracija i devastacija izazvanih prilagodbom suvremenom načinu života i turistifikaciji, Stojićević karikirano vizualizira suvremen odnos prema arhitektonskoj baštini, ali i estetiku neukusa, neznanja i ignorancije prema kulturnom nasljeđu koje baštinimo.

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak