Vijenac 780

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Tin Lemac

 BORBEN VLADOVIĆ, NIJEMA URA

Nova pjesnička zbirka velikog i priznatog autora Borbena Vladovića nudi nam nova sagledavanja njegove davno stvorene, no još rastuće poetike. Počevši svoj razvoj u pitanjaškom pjesničkom horizontu, Vladović je stvorio osviještenu postmodernu poetiku.

 

Izd. Mala knjižnica DHK,
Zagreb, 2023.

Ona više nije na razini isključivo označiteljske igre ili, kako bi se slikovito reklo, zamamne atraktivnosti tekstne fakture, već nam se daje u složenim igrama svijeta i teksta. Vladovićev je subjekt okrenut realijama i egzistencijalijama, iz svake stvarnosne situacije nudi zanimljiv poetski obrat, a ponekad mu se, kao iskusnom postmodernom autoru, omakne i koji citat ili aluzija kako bi se što više usadio i čitatelje podsjetio na svoju poetiku. Kratka i gusta knjiga pjesama čitatelju pruža još jednu šetnju Vladovićevim vrtom, s naslućivanjem pokoje duge iznad stabla.

ANDRIJANA KOS-LAJTMAN, DANI ­KOSITRA I JEKE

Pjesnička knjiga istaknute književne znanstvenice i pjesnikinje Andrijane Kos-Lajtman Dani kositra i jeke intimna je lirska refleksija nad stvaralaštvom i životom Vesne Parun.

 

Izd. Hrvatsko društvo pisaca, Zagreb, 2023.

Točnije, samim bićem Vesne Parun. Pročitavši veliki pjesnički opus i arhivsku građu o Paruničinu životu, autorica se zaputila u lirsku odiseju u potrazi za njezinim likom. Pjesme su narativne, prohodne, poetički se nadaju paruničinskim (posebice u tematskom i stilskom sloju), a njihov je hod usporeno žurenje putanjom Paruničine biografije. Opjevane su sve važne stanice njezina života i svaka je pjesma ponovno svjedočanstvo smisla životnog puta velike poetese. Traganje bitno mijenja i sâm subjekt pjesama, on je maskiran u onaj paruničinski, a zapravo je, s obzirom na ispovjednu poetiku zbirke, onaj autorski.

ANNIE ERNAUX, JEDINA ŽENA

Autorica Annie Ernaux, ovjenčana Nobelovom nagradom 2022, autorica je velikog opusa u kojem se ističu brojni kratki romani (Mjesto, Događaj, Samo strast, Nisam izašla iz svoje noći…), koji čine znatan dio njezina opusa. Roman Jedina žena tematski se sidri u obiteljske odnose, u psihoanalitički složen koncept odnosa majke i kćeri.


Izd. Kulturtreger i MI,
Zagreb, 2021.

Annie Ernaux piše o tom odnosu uplećući se u svoju pripovjedačicu čime osvaja žanrovski teren ispovjedne proze. Ono što plijeni pozornost njezin je jedak, fino brušen i cizeliran pripovjedački stil. Kroz događajno i situacijsko pripovjedačica daje složene emocijom natopljene refleksije o majci. Pritom ispisuje povijest svog odnosa s njom povezujući duboko osobnu priču sa specifično ženskom pričom koja se tiče takvih odnosa. Također, na kraju metapoetički govori i o samom tekstu, o njegovoj konačnoj žanrovskoj uglavljenosti. Izbor kraće forme i slojevitog sadržaja rezultirao je knjigom koja se čita u dahu i sasvim polako, kojoj se čitatelj više puta vraća.

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak