Vijenac 780

Matica hrvatska

ZADAR  — PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Ja bi piva, ne bi staja…

Anica Serdarević

Predstavljanje knjige Frane Bilića Da te mogu pismom zvati održano je u Franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu u Šibeniku 16. siječnja. Voditelji programa bili su Jakov Bilić i Franka Klarić. Okupljene je na početku kao domaćin pozdravio fra Mario Radman, gvardijan i župnik.


Izd. OMH u Zadru, 2023.

Franin dugogodišnji prijatelj i suradnik, maestro Dušan Šarac, istaknuo je Franinu jezgrovitost, jasnost i kratkoću. Josip Lisac, prof. emeritus, za Bilića je kazao da je on istaknuti hrvatski pjesnik i to dijalektni štokavski. Piše na šibenskoj novoštokavskoj ikavici i idiomima istoga tipa sve do područja Drniša. U tu se dijalektnu poeziju uklapa i poneka osobina hrvatskoga standardnoga jezika. Kao i što naslovna pjesma pokazuje, ovdje je riječ uglavnom o ljubavnoj poeziji. Ta je poezija i izrazito domoljubna, posvećena zavičajnim predjelima, ali i Hrvatskoj u cjelini. U velikoj je mjeri rimovana i ritmična, pa je Frane Bilić proslavljen uglazbljenim izvedbama. Njegova veza sa skladateljima bliska je i skladna, pa je proslavljena npr. u izvedbama Arsena Dedića ili Joška Ćalete.

U glazbenom dijelu programa nastupile su grupa Bagatin, klapa Sebenico, KUD iz Promine, unuk Josip Bilić, Krešimir Batinica i Ante Stošić.

 

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak