Vijenac 780

Glazba


GLAZBU IZDVAJA

Mirta Špoljarić

Domaće je najbolje

Ansambl Cantus nastavlja ciklus u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog 5. veljače u 20 sati koncertom čiji naslov Domaće je najbolje sugerira program sastavljen isključivo od djela hrvatskih skladatelja.


Najava koncerta Domaće je najbolje

Koncertom će biti obilježena 110. obljetnica rođenja Stjepana Šuleka i Natka Devčića te desetogodišnjica smrti Krešimira Šipuša, ali će i dvije skladateljice mlađe generacije, Sara Jakopović i Danijela Bošnjak, imati praizvedbe svojih novih skladbi. Na programu će biti Šulekova sonata Vox Gabrieli za trombon i klavir, Devčićeve Structures Transparentes za harfu solo te Šipuševa skladba Nonetto Per Opera Cent’uno. Program će upotpuniti i jedno djelo dirigenta te koncertne večeri, Pet krokija Ivana Josipa Skendera.

Duo Tudor–Režić u Splitu

Unatrag nepune dvije godine na glazbenoj sceni djeluje duo koji čine saksofonist Gordan Tudor i gitarist Mislav Režić.


Duo Gordan Tudor, saksofon
i Mislav Režić, gitara

Već su ostvarili zapažene nastupe u Hrvatskoj i koncertnu turneju u SAD-u te su privukli pozornost glazbene javnosti, čemu pridonosi i koncepcija njihove suradnje – uz klasične instrumente koriste se i elektronikom, a programski se usmjeravaju suvremenom stvaralaštvu pa i žanrovskim kombinacijama. Koncert će prirediti 5. veljače u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića, u Hrvatskom domu Split, s početkom u 19.30 sati. Najavljeni je program bogat, a na njemu će se naći Mario Nardelli, Goran Listeš, Francis Kleynjans, Stephen Goss, Vojislav Ivanović, Štepan Rak, Petar Čulić, Francesco Canova da Milano, Domenico Scarlatti, Giulio Regondi, Angelo Gilardino i Mario Castelnuovo-Tedesco.

Susreti brača i klavira

Tamburaš Filip Novosel i klaviristica Mia Elezović svoju su uspješnu suradnju zaokružili prvim zajedničkim albumom Susreti (Cantus, 2023) s novim skladbama za brač solo ili brač i klavir iz pera hrvatskih skladatelja. Važan je to doprinos širenju suvremene tamburaške literature i percepciji tambure kao solističkog instrumenta u svijetu umjetničke glazbe.


Album Susreti,
Cantus, 2023.

Neka od djela s albuma naći će se na programu njihova koncerta 28. veljače u 19.30 sati u dvorani Glazbene škole Slavonski Brod, u organizaciji Kazališno-koncertne dvorane Ivana Brlić-Mažuranić. Bit će to Novoselova Dva stavka za solo brač, Šutljivost Ane Horvat i Sonata za A-brač i klavir Frane Đurovića. Osim skladbi s albuma, na programu će biti Beethovenova 6. violinska sonata, ali i klavirski Neurosis Krešimira Seletkovića, čija će izvedba biti prigodan doprinos ovogodišnjem obilježavanju 70. obljetnice Glazbene škole Slavonski Brod čiji je učenik bio Seletković.

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak