Vijenac 780

Zadnja stranica

Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Čuvari hrvatskog identiteta u Crnoj Gori

Piše Marija Mihaliček predsjednica OMH u Boki

Dan zaštitnika Kotora sv. Tripuna i karike presudili su da 13. siječnja bude



Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori slavi se 13. siječnja. Taj datum nije slučajno izabran, već je utemeljen u vjerskoj tradiciji koju stoljećima baštine bokeljski Hrvati, a povezan je sa sv. Tripunom, zaštitnikom grada Kotora i Kotorske biskupije i Bokeljskom mornaricom. U bogatoj duhovnoj baštini Hrvata u Boki kotorskoj običaj koji podsjeća na taj pradavni događaj jest uvod u veliku svečanost obilježavanja spomen-dana sv. Tripuna, 3. veljače. Tradicija slavljenja 13. siječnja ima pučki naziv karike, opće prihvaćen među vjernicima. Danas označavaju biranje malog admirala, a nekada, od 17. stoljeća, na taj dan Bokeljska je mornarica birala sve časnike, podoficire i oficire, osim admirala, čija je služba bila doživotna. Ta simbolika bila je presudna da se baš ovaj datum izabere za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, koji se proslavlja od 2020.


Dan hrvatskoga naroda u Crnoj Gori započeo je u katedrali sv. Tripuna u Kotoru / Snimio Zvonko Perušina, DUX Radio

Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori i ove je godine proslavljen svečano, s brojnim uvaženim ličnostima političkog i kulturnog života Hrvatske i Crne Gore. Započelo je svetom misom koju je predvodio barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj u katedrali sv. Tripuna u Kotoru. U prepunoj katedrali misno slavlje uveličao je katedralni Zbor svetog Tripuna, a osobit svečarski ton dali su članovi Bokeljske mornarice iz Kotora u nošnjama i gosti članovi Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809. iz Zagreba, Rijeke, Splita i Pule. Oni su ranije istog dana potpisali povijesni sporazum o suradnji s matičnom Bokeljskom mornaricom iz Kotora. Potpisnici su i podružnice iz Tivta i Herceg-Novog. Tom zgodom izabran je i Mali admiral Josip D. Vukašinović iz Kotora, koji će, uz podizanje zastave sv. Tripuna izgovoriti pohvale s terase katedrale.

 

Panorama Kotora / Snimio Wolfgang Thieme / PIXSELL

Visoka izaslanstva
na svečanoj akademiji

Program je nastavljen akademijom u Tivtu, u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, gdje su se publici obratili njegov predsjednik Zvonimir Deković i predsjednik Hrvatske građanske inicijative i poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović. Deković je istaknuo da se slavi autohtonost hrvatskoga naroda na ovim prostorima, njegova višestoljetna kultura i tradicija te pripadnost Katoličkoj crkvi u Hrvata. Istaknuo je vijorenje zastave hrvatskoga naroda uz crnogorsku, što je ponos hrvatskog naroda u Crnoj Gori, dokaz zajedništva i opstojnosti, napominjući da Hrvati fizički pripadaju Boki kotorskoj i Svebarju, a identitetski matičnoj domovini.

 

U Crnoj Gori živi oko 6.000 Hrvata, manje od 1% stanovništva / Snimio Wolfgang Thieme / PIXSELL

U ime Hrvatskoga nacionalnog vijeća Deković je uručio zahvalnice pojedincima za doprinos hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori, kao i na zbližavanju Republike Hrvatske i europske Crne Gore: Gordanu Grliću Radmanu, ministru vanjskih i europskih poslova; državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonku Milasu i njegovu suradniku Milanu Bošnjaku; zamjeniku župana Osječko-baranjske županije Josipu Miletiću; gradonačelniku grada Novalje Ivanu Dabi, predstavnicima OiV-a iz Zagreba Ivici Raviću, kao i generalnoj konzulici Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminki Lončarević. Osim njih, svečanosti su prisustvovali i izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, izaslanik predsjednika RH veleposlanik Veselko Grubišić, predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara, župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić s pročelnicama Žaklinom Marević i Jelenom Dadić Račić te gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Adrijan Vuksanović podsjetio je na važnost prisutnosti Hrvata u Skupštini, ali je govorio i o 22 godine postojanja izvanparlamentarne Hrvatske građanske inicijative. U svom radu ta je stranka opstala i zbog zajedništva s hrvatskom državom, u svim gorčinama neuspjeha i radostima pobjede. Državni tajnik Zvonko Milas na svečanoj akademiji zahvalio je na uspješnom očuvanju i razvijanju nacionalnoga, kulturnog, vjerskog i jezičnog identiteta u uvijek izazovnim i kompleksnim okolnostima i na svemu što naši Hrvati čine te poručio kako će u tim aktivnostima i nastojanjima Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i nadalje pružati punu potporu. Potpora se očituje i u radu Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj i još desetak udruga s hrvatskim predznakom u Crnoj Gori.

Svaki kamen u Boki govori hrvatski

Ministar Grlić Radman govorio je o podršci Vlade i dobrosusjedskim odnosima, naglasivši da je Hrvatskoj stalo do proeuropske Crne Gore i iskazao je spremnost na pomoć, ali je također podsjetio da smo svi naučili mnogo iz napada na Dubrovnik i Konavle. Ministar Anušić pozvao je na zaštitu hrvatske kulturne baštine u Boki, gdje svaki kamen govori hrvatski, kako je govorio bl. Alojzije Stepinac. Svečanosti su prisustvovali Vanda Babić Galić i Karlo Kolesar, posebni savjetnici ministra Grlića Radmana; izaslanica Matice iseljenika – Dubrovačke podružnice Maja Mozara; Marija Mihaliček, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki; admiral Bokeljske mornarice u Kotoru Mirko Vičević i predsjednik Bokeljske mornarice u Kotoru Denis Vukašinović, predstavnici Hrvatskih bratovština 809 iz Zagreba, Rijeke, Splita i Pule, predstavnici nacionalnih vijeća manjinskih naroda u Crnoj Gori; direktor CEKUM-a, članovi HNV-a i hrvatskih udruga, svećenici Kotorske biskupije, brojni prijatelji hrvatskog naroda. Bili su tu i potpredsjednici općina Tivat i Kotor, Jovan Brinić i Nebojša Ševaljević.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputio je čestitku Zvonimiru Dekoviću i svim Hrvatima u Crnoj Gori, kojih ima 0,97 % odnosno 6.021 (prema Popisu stanovništva iz 2011). Milatović je istaknuo bogatu kulturnu baštinu Hrvata, zajedničku povijest i potrebu jačanja veza i proslavljanja raznolikosti kao temelja na kojima počiva multietnička i multikulturna stvarnost. U dobro osmišljenu glazbenom programu u Tivtu sudjelovali su gosti: Klapa Kaše iz Dubrovnika, Tamburaški sastav Kvinta iz Osijeka te članovi KUD-a Baranjski Šokci, kao i domaće glazbene zvijezde Doris Deković i Dora Štampić. Program je vodila Tanja Grabić, urednica hrvatskog radija Dux. Ta večer prijateljske atmosfere, kada su prenijete poruke zajedništva, prijateljstva i nade u boljitak hrvatskog naroda u Crnoj Gori, bila je najljepša završnica Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak