Vijenac 780

Glazba

Zagrebačko Gostovanje simfonijskog orkestra Knox iz Sydneyja, Australija

Čarolija dospjela iz daljine

Piše Acija Alfirević

Simfonijski orkestar Knox neobičan je po tome što pripada elitnoj gimnaziji Knox u Sydneyju, a glazbenici su polaznici te škole, ukupno 68 mladića

Razgovorni je naziv za Australiju i Novi Zeland Dolje ispod (Down Under) s obzirom na njihov zemljopisni položaj u južnoj polutki, a kad je riječ o Australiji, znanstvenici najčešće upotrebljavaju termin „tiranija daljine“ (Tyranny of Distance) prema istoimenoj kultnoj knjizi uvaženoga povjesničara Geoffreyja Blaineyja. Zbog udaljenosti Australija i njezina kultura još su prilična nepoznanica ostatku svijeta i stoga zanimljive i privlačne.


Članovi orkestra mladići su od 12 do 18 godina koji pod ravnanjem dirigenta Jamesa Brucea postižu uspjehe diljem svijeta, što je potvrdio i zagrebački koncert

Hrvati su se Dolje ispod naseljavali od početka prošlog stoljeća, a posebno nakon Drugoga svjetskog rata. Prema najnovijim procjenama danas u Australiji živi više od 250.000 Hrvata i njihovih potomaka. Australija je priznala Republiku Hrvatsku 16. siječnja 1992, dok je Veleposlanstvo Australije u Zagrebu otvoreno 4. listopada 1999.

Prvi veleposlanik bio je Neil Frances, potom su tu dužnost obnašale veleposlanice Anna George, Tracy Reid, Beverly Mercer, Susan Cox OAM i Elizabeth Petrovic, a početkom lipnja prošle godine postavljen je drugi veleposlanik, Richard Rodgers. Desna ruka svih navedenih ekselencija obvezatna je Dijana Grahovac, službenica za konzularne poslove i javnu diplomaciju.

Za vrijeme došašća Veleposlanstvo Australije priredilo je u Maloj dvorani Lisinski koncert jedinstvenog orkestra u okviru njegove turneje po Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Simfonijski orkestar Knox neobičan je po tome što pripada elitnoj gimnaziji Knox u Sydneyju. Glazbenici su polaznici te škole, ukupno 68 mladića, jer u Australiji još postoje škole i koledži posebno za dječake/mladiće i djevojčice/djevojke. Osnovnoškolsko obrazovanje u Australiji traje od 1. do 6. razreda, a srednje od 7. do 12. razreda. Članovi orkestra mladići su od 12 do 18 godina koji pod ravnanjem dirigenta Jamesa Brucea postižu uspjehe diljem svoje zemlje, kao i izvan nje, što je potvrdilo gostovanje 12. prosinca 2023. u Zagrebu.


Danas u Australiji živi više od 250.000 Hrvata i njihovih potomaka / Izvor Wikipedija

Dirigent James Bruce ugledni je glazbenik koji se u 34 godine karijere istaknuo u različitim područjima – kao predavač, ravnatelj orkestara, izvođač, strateški i personalni rukovoditelj u lokalnoj, državnoj i nacionalnoj zajednici. Od 2007. voditelj je Izvedbenih umjetnosti gimnazije Knox, a simfonijski orkestar koji je uspostavio i vodi usavršio je do te mjere da su nagrađeni brojnim državnim, nacionalnim i međunarodnim nagradama, a nastupali su u SAD-u (dvaput), zemljama istočne Europe, Kini, Novom Zelandu, Španjolskoj, Portugalu i sad na novoj europskoj turneji u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Prije dvije godine, na Dan Australije 26. siječnja 2022. James Bruce primio je nagradu OAM (Order of Australian Medals) za svoj rad u glazbenom obrazovanju i izvedbenoj umjetnosti, što je najvažnija australska nagrada u više kategorija pa ju je svojedobno dobila i Susan Cox, koja je uspješno obavljala dužnost veleposlanice Australije u Hrvatskoj od 2012. do 2016.

Za nastup u Zagrebu Knox je izabrao primjeren ozbiljan, a popularan program: Preludij br. 1 iz opere Carmen Georgesa Bizeta, Bakanal iz opere Samson i Dalila Camillea Saint-Saensa, Pomp & Circumstance marš br. 1 op. 39 Sir Edwarda Elgara, Koncert za trombon i vojni orkestar Nikolaja Rimski-Korsakova (sa solistom Lukeom Berleejem), The Old Hundredth Psalm Tune Ralpha Vaughana Williamsa, Sedamdeset šest trombona Mereditha Wilsona i 007: Tijekom godina u aranžmanu Stephena Bulla.

Kroz program je popratnim riječima vodio sam James Bruce što je – uz besprijekorno muziciranje 52 člana orkestra, jer ih je toliko bilo uključeno u ovoj turneji – posebno utjecalo na međuodnos s publikom i proizvelo čarobnu atmosferu.

Naime, dok u Australiji djeluje nekoliko ovakvih orkestara, a simfonijski je orkestar Knox najuspješniji, u ostalim dijelovima svijeta takvi orkestri ne postoje pa među publikom izazivaju čuđenje i oduševljenje. Na kraju su razdraganoj publici izveli potpuri popularnih božićnih pjesama: Djed Božićnjak dolazi u grad (Santa Claus is Coming to Town), Jingle Bell Rock i We Wish You a Merry Christmas.

Nakon koncerta u Maloj dvorani Lisinski u Zagrebu simfonijski orkestar Knox iz Sydneyja također je veliki uspjeh postigao nastupima u Postojnskoj jami u Sloveniji te diljem Italije – na trgovima, u crkvama, kazalištima i koncertnim dvoranama u gradovima Mestre, Veneciji, Pesciji i Rimu.

Čarolija glazbe ovog jedinstvenog orkestra učinila je „tiraniju daljine“ bliskom i posebno dojmljivom – za nadahnuće i pamćenje.

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak