Vijenac 779

Druga stranica

S više novca i novim Zakonom o kazalištima u 2024. više programa i koprodukcija nacionalnih kazališnih kuća

Uspješna suradnja nacionalnih kazališta

Piše Smiljana Škugor-Hrnčević

„Za cijelo područje profesionalne kazališne djelatnosti proračunska sredstva u odnosu na prošlu godinu povećana su za 40 posto i iznose 6,5 milijuna eura“, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te posebno zadovoljstvo izrazila zbog povećanih sredstava za godišnje programe pet hrvatskih nacionalnih kazališta u Zagrebu, Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Splitu u iznosu od 2,3 milijuna eura.

Ministrica je to izjavila na konferenciji za novinare održanoj 10. siječnja u zagrebačkom HNK-u nakon radnog sastanka s intendantima pet nacionalnih kazališnih kuća okupljenih u platformi K-HNK.

Posebno je izdvojila dodatno financiranje od milijun eura, čime je uspješno realizirana prva sezona tog projekta, odnosno dugoročnog programa razmjene i suradnje putem koprodukcija nacionalnih kazališta kojima se povećava mogućnost produkcije i distribucije njihovih programa i pridonosi ravnomjernu razvoju publike u cijeloj Hrvatskoj.


Ministrica kulture i intendanti nacionalnih kazališta snimljeni nakon radnog sastanka u HNK-u u Zagrebu / Snimio Luka Stanzl / PIXSELL

„Posebno nas veseli veliki odaziv publike na programe K-HNK, u okviru kojeg su već realizirane tri zahtjevne koprodukcije i 47 gostovanja“, rekla je ministrica dodavši da će publika od Osijeka do Splita, preko Varaždina i Rijeke do Zagreba dobiti priliku da vidi baletne, dramske i operne uspješnice ostalih nacionalnih kazališnih kuća, kao i nova zajednička ostvarenja.

Najavila je potpisivanje ugovora s kazalištima i njihovim osnivačima, u kontekstu primjene novog Zakona o kazalištima, koji jamči sigurnost i stabilnost provedbe programa kazališnih kuća, posebno da se u mandatima intendanata njihovim programima osigura realizacija.

Podsjetila je i na „povijesno rješenje druge scene zagrebačkoga HNK-a u Adžijinoj ulici“, za koju je Ministarstvo kulture i medija u 2024. osiguralo 15 milijuna eura, što je jedna od najvažnijih investicija u kulturnoj infrastrukturi, ne samo za programski razvoj središnje kazališne kuće glavnoga grada nego i za unapređenje hrvatskoga glumišta općenito.

Govoreći o pozitivnim učincima primjene novog Zakona o kazalištima, uz mandatno financiranje i način izbora intendanata, izdvojila je i unapređenje statusa umjetnika koji već nakon četiri godine mogu dobiti radne ugovore na neodređeno. Kao pozitivan učinak izdvojila je i primjer baletnog ansambla zagrebačkoga HNK-a, koji je popunjen novim plesačima zahvaljujući uvođenju instituta prekvalifikacija za baletne umjetnike nakon završene profesionalne karijere.
Navodeći da je Ministarstvo kulture i medija koncem prošle godine objavilo gotovo sve rezultate javnih poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi, podsjetila je gradove na tu zakonsku obvezu i apelirala da to učine što prije.

Zadovoljstvo suradnjom na projektu K-HNK, u svojim obraćanjima, naglasili su svi nazočni intendanti. Intendantica zagrebačkoga HNK-a Iva Hraste Sočo zahvalila je Vladi i Ministarstvu kulture i medija što su omogućili da se zagrebački HNK ekstrahira iz Zakona o plaćama, čime će se, kako je naglasila, ispraviti desetljetna nepravda da umjetnici u tom kazalištu imaju manje plaće od kolega u drugim zagrebačkim kazalištima. Zadovoljstvo je izrazila i izgradnjom druge scene u Adžijinoj ulici izrazivši nadu da će biti dovršena 2025.

Intendantica HNK-a u Varaždinu Senka Bulić rekla je da veći budžet otvara niz kreativnih suradnji koje inače ne bi bile ostvarive. „Imamo puno praizvedbi, uz klasike potičemo i mlade autore, nismo zatvorena cjelina nego ovim poticajima postajemo sve širi i otvoreniji da postanemo kazalište za narod i građane“, istaknula je.

Ističući prednosti platforme K-HNK intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham najavio je koprodukciju Snježna kraljica sa splitskim HNK-om, koja, naglasio je, bez dodatnih poticaja ne bi bila izvediva. „U Osijeku je veliki interes za gostovanja svih nacionalnih kazališta jer smo malo na rubu zbivanja, nije jednostavno zbog jedne predstave potegnuti do drugih gradova, a ovako najbolje što imamo u hrvatskom teatru možemo dovoditi u matične kuće“, rekao je.

Intendant HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević platformu K-HNK (kojoj je i inicijator) ocijenio je povijesnom i epohalnom i nada se da će se i dalje razvijati te da će budući intendanti surađivati intenzivnije, kompleksnije i ambicioznije nego što se to dosad ikada moglo. „Prošlo je nešto manje od godinu dana od stupanja na snagu Zakona o kazalištima, a znamo što se sve o njemu govorilo i kako se provodila negativna kampanja. Nije se dogodio nikakav potres, već se nacionalna kazališta regeneriraju“, zaključio je.

Intendant splitskoga HNK-a Vicko Bilandžić naveo je da su konačno uspjeli sanirati minuse i završiti sezonu u plusu većem od 150 tisuća eura. I on je velikim doprinosom ocijenio platformu K-HNK, koja je „na pravi način spojila nacionalne kuće i intendante, u poslovnom i prijateljskom smislu, a publici omogućila da vidi što se događa u drugim kazalištima“.

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak