Vijenac 779

Glazba

23. Memorijal Darko Lukić — međunarodni susret mladih klavirista

Osječka tradicija koncertnog pijanizma

Piše Mirna Sabljar

Povod ovome tekstu je Memorijal Darko Lukić — međunarodni susret mladih klavirista, održan u Osijeku od 3. do 5. studenoga 2023. uz obljetnicu rođenja pijanista Darka Lukića (Osijek, 16. I. 1922– Zagreb, 23. IX. 1974). Memorijal je jedan od najdugovječnijih kulturnih programa u Osijeku, čiji osnutak seže u 1976. Na inicijativu Muzičke omladine u Osijeku, današnje Glazbene mladeži Osijek te tadašnjih profesora Muzičke akademije Damira Sekošana, Zvjezdane Bašić, Stjepana Radića, Jurice Muraia, Vladimira Krpana, uz konstantnu potporu Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku, u spomen na Darka Lukića osnovana je višednevna pijanistička manifestacija međunarodnog karaktera.

 

Nastup solista Jana Nikovića na završnoj večeri / Izvor Facebook Glazbena mladež Osijek

Darko Lukić klavir je počeo učiti svirati sa sedam godina u znamenitoj osječkoj privatnoj školi Elze Hankin. Da je riječ o pijanističkom talentu, pokazuje i podatak kako je već u desetoj godina života (1931) debitirao na koncertnom podiju Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku Koncertom za klavir i orkestar u d-molu W. A. Mozarta. S četrnaest godina obrazovanje nastavlja u Zagrebu kod klavirskog pedagoga Evgenija Vaulina, a potom studira u klasi Svetislava Stančića. Usavršava se u Parizu kod M. Long i J. Févriera. Kao jedan od najboljih hrvatskih pijanista, koncertirao je gotovo u svim zemljama svijeta, a povijest pijanizma pamti ga kao prvog pijanista s ovih prostora koji je gostovao u Kini. Djelovao je i kao profesor klavira Muzičke akademije, te se bavio i popularizacijom klasične glazbe na radiju i televiziji kao autor emisija posvećenih skladateljima ili interpretima. Sačuvano je i oko 150 snimaka njegova sviranja. U pijanističkim i kulturnim krugovima svoga vremena uživao je veliki profesionalni ugled utemeljen u studioznom i sugestivnom pristupu djelu i pijanističkoj profesiji. Ladislav Šaban ovako je opisao Lukićev pijanizam: „Tipke su bile njegov poseban svijet, tajanstveni ključić do skrovitih zakutaka njegove senzibilne duševnosti. One su bile medij kojim je umio najneposrednije iskazivati i one najtananije porive svoje emotivnosti pretočene u čudesan svijet zvukovlja... kao da su jedno, on i njegov klavir.“ Upravo su izvrsnost interpretacija Darka Lukića i njegov pijanistički život i djelovanje bili motiv i vodilja Osječanima, ali i Lukićevim kolegama i prijateljima osnovati i oblikovati koncept Memorijala. Prvoga dana sviraju najbolji učenici glazbenih škola, drugoga studenti muzičkih akademija, a treći dan je samostalni koncert mladoga, zaslužnog umjetnika. Kriterij za izbor sudionika jest pijanistička izvrsnost na državnom ili međunarodnim natjecanjima te u koncertnoj djelatnosti. Cjelovečernji pijanistički recital povjerava se perspektivnom mladom umjetniku kojega izabire i poziva Organizacijski odbor i Stručni savjet Memorijala. Inicijalni koncert prvoga Memorijala održali su profesori Muzičke akademije iz Zagreba, a završni, solističku večer, održao je tada mlad, perspektivan student Moskovskog konzervatorija, Ivo Pogorelić. U sljedećim godinama na koncertima Memorijala predstavili su se svi, pokazat će se, najbolji hrvatski pijanisti.

I ovogodišnji je Memorijal bio izvrstan: slušajući izvedbe šesnaestero sudionika, učenika glazbenih škola, studenata te mladog umjetnika osječka je publika oduševljeno ovacijama nagrađivala briljantne izvedbe. Jan Niković kao solist u završnoj večeri visokom profesionalnošću, zrelom, a opet mladenačkom kreativnošću i interpretiranjem stilski različita programa pokazao je da će obilježiti naredno razdoblje. Sudionici Memorijala uvijek ističu da Memorijal nije još jedan nastup, nego ga svrstavaju u kategoriju najdražih jer su okruženi kolegama s kojima dijele ljubav za klavir, neopterećeni natjecateljskim duhom mogu dati svoj izvođački maksimum, ali i mirno slušati izvedbe drugih. Zbog svega toga Memorijal ima posebnu energiju i ozračje koje ga svrstava u red onih glazbenih događaja koje jednako vole i izvođači i publika.

Memorijal je jedna od dvije manifestacije toga tipa; godinu prije osnovan je Memorijal Franjo Krežma — međunarodni susret mladih gudača. Dva memorijala koje organizira Glazbena mladež u Osijeku okupljaju najperspektivnije mlade glazbenike i čine okosnicu glazbenih događaja u Osijeku. Kada jedan grad ima dva festivala na kojima se već pedeset godina okupljaju najbolji mladi glazbeni umjetnici iskazati svoje umjetničke dosege, tada je riječ o događajima kojima se Osijek i Osječani trebaju posebno ponositi. Ta kulturna tradicija predstavlja glazbenu budućnost utemeljenu u sadašnjoj izvrsnosti u glazbenoj umjetnosti.

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak