Vijenac 779

Matica hrvatska

SLAVONSKI KOBAŠ — PREDAVANJE

O Masaima i humanitarnom radu iz prve ruke

Josip Jagodar

U organizaciji Ogranka MH u Slavonskom Kobašu 5. siječnja studentica medicine Ana Galović održala je prezentaciju Moja iskustva u Africi na kojoj se okupilo stotinjak mještana i prijatelja.

Predsjednik Ogranka Josip Jagodar ukratko je predstavio Anu, Kobašanku koja od 2018. studira medicinu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Ana je prošlo ljeto provela tri tjedna u Africi u selu Moduli Juu, gdje je boravila kod svećenika Arnolda zajedno s dvojicom kolega iz Hrvatske.


Ana Galović publici je prezentirala svoj medicinski i humanitarni rad u Africi

Na početku izlaganja zahvalila je Kobašanima i prijateljima koji su prije njezina odlaska prikupili 4.500 € donacije za koje su tijekom boravka u Africi kupili robu, hranu, školski pribor te druge potrepštine. Ana i njezine kolege boravili su u plemenu Masai, kojemu je unutar župe organiziran dječji vrtić gdje djeca uče svahili i engleski jezik. U putovanju popraćenu mnoštvom fotografija i osobnim dojmovima Ana je istaknula kako su od donacija osigurali hranu za djecu za šest mjeseci. Dio vremena proveli su i u školi svete Gemme Galgan i sirotištu svetog Gabrijela te ondje pomogli djeci o kojoj se brinu časne sestre.

Prisutni su mogli čuti nešto o svakodnevnom životu, odnosima u društvu, običajima te načinu života pripadnika plemena Masai te nepovoljnom položaju žena u društvu. Kobašani su prvi put mogli čuti nešto o Africi iz prve ruke te je najavljeno godišnje prikupljanje donacija za Afriku koje će na kraju godine biti uplaćene za tamošnju djecu i njihovo školovanje.

 

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak