Vijenac 779

Matica hrvatska

Predstavljanje Matice hrvatske studentima
Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

Matica na HKS-u

Laura Lazić

Predstavnici Matice hrvatske posjetili su 10. siječnja Hrvatsko katoličko sveučilište te su potpisali sporazum o suradnji i tom prigodom predstavili svoje djelovanje studentima, profesorima i djelatnicima toga sveučilišta. Maticu su predstavljali predsjednik Miro Gavran, potpredsjednik Mario Jareb i glavni urednik Vijenca Goran Galić, a uz njih je bila i Jelena Gazivoda, voditeljica Matičina Ureda komunikacija i medija.


Susret predstavnika MH s upravom HKS-a / Snimila Jelena Gazivoda

Na početku susreta rektor Sveučilišta Željko Tanjić istaknuo je da su brojni profesori i studenti HKS-a povezani s Maticom. Neki profesori aktivni su u ograncima MH, čak i kao njihovi predsjednici. Mnogi su pisali za Vijenac, Kolo i Hrvatsku reviju, ali i bili organizatori događaja poput Komunikološke škole Matice hrvatske, u kojoj su sudjelovali i studenti komunikologije Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

U 20-minutnom kratkom filmu predstavljena je zatim povijest Matice – njezin osnutak, tijek razvoja kroz ratna i politička previranja u (već više od) 180 godina djelovanja. Upravo zbog duge povijesti i njezina istaknuta povijesnog i kulturnog značenja i okupljanja intelektualaca iz različitih krajeva te područja znanosti, kulture i umjetnosti, predsjednik Gavran je u govoru ustvrdio da je Matica hrvatska u različitim razdobljima hrvatske povijesti bila čuvarica hrvatske kulture i identiteta.

Glavni urednik Galić zatim je govorio o Vijencu kao o dugovječnom hrvatskom kulturnom listu u kojem su u nastavcima, odnosno dijelovima, izlazila brojna vrijedna književna djela. Mnoga od njih danas su uvrštena u školske lektire. Pozvao je studente da se pridruže „društvu hrvatskih velikana“ koji su pisali za Vijenac ili koji su sudjelovali u radu Matice hrvatske. Potpredsjednik Jareb, koji je i suradnik Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, osvrnuo se na Matičin doprinos povijesnoj znanosti. Spomenuo je ediciju Povijest Hrvata koja u sedam svezaka, od kojih je zasad izašlo pet, opisuje cjelokupnu hrvatsku povijest.

Potaknuto izjavom Vlade Gotovca, jednog od bivših Matičinih predsjednika, u predstavljenu dokumentarnom filmu postavilo se pitanje što Matica radi na deprovincijalizaciji Hrvatske. Upravo je Gotovac istaknuo da je to jedna od njezinih uloga. Predsjednik Gavran na to je pitanje odgovorio ističući važnost djelovanja, ali i osnivanja, ogranaka Matice hrvatske. Naime, da nema njih, vrlo vjerojatno u nekim malim mjestima ni kulturnih događaja ne bi bilo.

Prije predstavljanja Matice hrvatske potpisan je i sporazum između Matice i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta o budućoj suradnji. Potpisnici sporazuma bili su rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željko Tanjić i predsjednik MH Miro Gavran.


 

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak