Vijenac 779

Kazalište

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Oretta Bressan

Među blagdanskim programima koje su riječke kulturne institucije organizirale tijekom prosinca 2023. našla su se i dva posebno dojmljiva scenska ostvarenja. Riječ je o predstavama koje, premda različita karaktera, gotovo hipnotiziraju gledatelja snagom glumačkih izvedbi i autorskih izričaja, munjevito i odlučno mu pružajući pogled u neke daleke i nedostižne svjetove.

Iz predstave Regoč / Izvor HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

OLJA LOZICA, REGOČ

Premijerno izvedena potkraj siječnja 2019. u riječkom Hrvatskom kulturnom domu, scenska adaptacija poznate pripovijetke Ivane Brlić-Mažuranić u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca donosi na scenu svu čaroliju izvornoga književnog djela — i to služeći se potpuno originalnim scenskim jezikom. Iako namijenjena djeci školskog uzrasta (od šest godina naviše), predstava u režiji Olje Lozice nadilazi granice tipičnog kazališta za djecu i mlade te se približava široj publici koristeći se sredstvima naoko nespojivim s odraslom dobi: od mimike do guturalnih zvukova, od plesa do naizgled banalne komike. Na sceni vidimo nevinost vile Kosjenke (Jelena Lopatić), neposrednost reakcija diva Regoča (Edi Ćelić) i neiskvarenu ljepotu njihova susreta. Tu su i obilježja slavenske mitologije i poganstva, suptilno naglašena s pomoću kostima Marija Leka i scenskih pokreta Damiana Cortesa Albertija, kao i nepretenciozna pouka i apel za suživot moćnih i slabijih, za poštivanje različitosti, za simbiozu i prožimanje. Upravo je jednostavnost i čitljivost te univerzalne ljudske potrebe, prečesto zanemarene, ono što paradoksalno isplivava na površinu kroz katkad oskudnu i nerazumljivu komunikaciju likova na sceni.

 

 

Iz predstave Billie Holliday izvedene u Zajednici Talijana u Rijeci / Snimio Sergej Drechsler / Novi list

 

 

 

ARSEN OSTOJIĆ, BILLIE HOLIDAY

Kao što sam naslov sugerira, glazbeno-dramski rad u režiji Arsena Ostojića vodi nas na put prema intimi ikone svjetske blues-scene prošloga stoljeća. Zadirući u život Billie Holiday iza kulisa — no naglašavajući istodobno nemogućnost vanjskog promatrača da istinski upozna dubinu i slojevitost njezine osobnosti — predstava navodi gledatelja na divljenje i intenzivno suosjećanje s glavnom junakinjom. Naslovnu ulogu tumači sjajna Ksenija Prohaska, a u naglašavanju njezine izvedbe ključnu funkciju imaju interpretacije ostala dva sporedna lika. Mirko Soldano igra ulogu prijatelja Charlieja bivanjem na sceni koje se u pojedinim trenutcima neutralizira i utišava kako bi istaknulo veličinu glavnog lika, dok besprijekorna glazbena pratnja Matije Dedića raskošno uokviruje moć vokalne izvedbe Ksenije Prohaska i njezinu potpunu predanost stapanju s veličanstvenom Lady Day. Potkraj prosinca prošle godine publika Zajednice Talijana u Rijeci ispratila je predstavu zasluženim gromoglasnim pljeskom.

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak