Vijenac 779

Matica hrvatska

ZABOK — PREDSTAVLJANJE GODIŠNJAKA

Kronika grada sa svrhom sjećanja

Darko Fiket

U Gradskoj galeriji grada Zaboka 28. prosinca 2023. održana je promocija jubilarnoga desetog broja Godišnjaka grada Zaboka, koji nastoji nadomjestiti dugogodišnju prazninu i manjak tekstova i dokumentarističkih zapisa o Zaboku i okolici. Iz tog razloga časopis sadržajno tematizira daleku i nedavnu prošlost Zaboka, ali i sadašnjost.


Izd. OMH u Zaboku, 2023.

U uvodnom pozdravu predsjednica Ogranka Sandra Babnik Lončar zahvalila je svima na dolasku i potpori te se prisjetila početaka ovog deset godina starog projekta kojeg je tada zamislila bivša tajnica Ogranka i prva urednica Godišnjaka Gordana Dugorepec. „I tako smo istim entuzijazmom i žarom izgurali svaku godinu s kvalitetom rubrika članaka, onako kako je to bilo postavljeno u samim počecima” rekla je Babnik Lončar, napomenuvši kako to ne bi uspjelo da nema autora kojima je posebno zahvalila.

Jubilarni broj Godišnjaka, koji ove godine broji 232 stranice strukturirane u jedanaest poglavlja, predstavila je glavna urednica Tina Marušić. Ona je ujedno zahvalila svim članovima uredništva na poticajnom i marljivom radu i entuzijazmu, svim članovima predsjedništva OMH u Zaboku, autorima na izvrsnim tekstovima i neumornu stvaranju, lektorici i korektorici, profesorici Vedrani Gudek na satima strpljiva, pedantna rada, grafičkom uredniku i dizajneru Igoru Vranješu na realizaciji svih zamisli, brzini, profesionalnosti i kreativnosti te Slavenu Janđelu, koji je ustupio fotografije koje krase ovaj broj Godišnjaka. Na kraju izlaganja urednica je pozvala sve dosadašnje autore, ali i nove autore na nova stvaranja, pisanja i istraživanja.

Uslijedilo je čitanje ulomaka iz Godišnjaka br. 10. U glazbenom intermezzu između predstavljanja sudjelovali su Dora Šarić i Vid Kotarski.

 

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak