Vijenac 779

Likovna umjetnost

IZDVAJA DINO MILINOVIĆ

DOGAĐAJ KOJI ĆE OBILJEŽITI NAŠU GENERACIJU

U nedostatku plakata po ulicama gradova, valja ponavljati da je retrospektivna izložba u Galeriji Klovićevi dvori jedan od onih događaja u kulturi koji će obilježiti ne samo ovu godinu nego i našu generaciju. To je ujedno prilika da se podsjetimo – ili prvi put otkrijemo – veličinu kipareva genija, zahvaljujući ambicioznom i sveobuhvatnom konceptu autorica izložbe Petre Vugrinec i Barbare Vujanović, provedenu u djelo u suradnji s brojnim institucijama i pojedincima diljem svijeta, što izložbi daje istinski međunarodni pečat. Valja naglasiti da za vrijeme trajanja izložbe Klovićevi dvori organiziraju niz edukativnih i pedagoških radionica, a potkraj veljače čitav će projekt biti zaokružen međunarodnim znanstvenim skupom, na kojemu bismo morali doznati više o tome kako 21. stoljeće gleda na Meštrovićevu umjetničku ostavštinu.

Retrospektiva Meštrovića u Klovićevim dvorima

 

 

 

IZLOŽBA NASLOVNICA ČASOPISA 15 DANA

Prve sam svoje članke, krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, objavio u ilustriranom časopisu za umjetnost i kulturu 15 dana, čija tradicija seže do 1957. Ovih dana u prizemlju Pučkoga otvorenog učilišta Zagreb (Vukovarska ulica, 68) možemo vidjeti izložbu naslovnica nastalih u proteklih dvadesetak godina, u izboru grafičkog urednika Deana Roksandića i Ksenije Foretić.


Izložba u POU u Zagrebu

Autori naslovnica redom su poznati suvremeni umjetnici, a svaki broj sadrži uvodni tekst o njihovu radu i prigodni intervju. Izložbu tako možemo sagledati i kao primjer kontinuiteta u odnosu na tradicionalno kvalitetnu grafičku opremu knjiga i časopisa u hrvatskom izdavaštvu tijekom 20. stoljeća, od Ljube Babića do Borisa Dogana, o čemu u ovom broju Vijenca piše kolegica s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu Lovorka Magaš Bilandžić.

 

Naslovnica monografije
Nine Gazivoda

 MONOGRAFIJA VILA VRBANIĆ ARHITEKTA VIKTORA KOVAČIĆA

Arhitekt Viktor Kovačić bio je moj izbor za završni rad na studiju povijesti umjetnosti, a Nina Gazivoda kolegica s godine. Drago mi je da u ovoj rubrici mogu pozdraviti izdanje njezine nove knjige, opširne monografske obrade Kovačićeve Vile Vrbanić na Josipovcu broj 2 (danas Ulica Ivana Gorana Kovačića), koja pionira moderne arhitekture u Hrvatskoj predstavlja u dosad nezabilježenu svjetlu poklonika engleskog pokreta Domestic Revival i arhitekture Arts&Crafts, posredovanjem njemačkih teoretičara u hrvatskoj literaturi poznatih kao Das englische Haus. Osim visoke kvalitete arhitekture (koja je doživjela nekoliko naknadnih intervencija) i umjetničko-obrtničkih radova, koji reflektiraju previranja u bečkoj arhitekturi s kraja 19. stoljeća, autorica nas pobliže upoznaje s naručiteljima i vlasnicima vile, glazbeno darovitom i svestranom zagrebačkom obitelji Vrbanić, čija obiteljska povijest nudi uvid u visoku razinu građanske kulture stanovanja u Zagrebu početkom 20. stoljeća. O toj ćemo knjizi, u izdanju UPI2M, nedvojbeno još mnogo čuti i u Vijencu čitati.

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak