Vijenac 779

Druga stranica

U SPLITU „LANSIRANA“ GODINA MARKA MARULIĆA NA 500. GODIŠNJICU NJEGOVE SMRTI

Godina Marka Marulića

Piše Snježana Šetka

Znanstveni skup i premijera opere Judita, pokretanje portala Marulovih autografa i objava kritičkog izdanja latinske proze i stihova u nakladi MH dio su programa

Odlukom Vlade RH 2024. bit će Godina Marka Marulića, a na prigodnoj svečanosti u Književnom krugu u Splitu ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek proglasila je Godinu — otvorenom. Dogodilo se to 5. siječnja, upravo na 500. godišnjicu smrti hrvatskog i europskog velikana Marka Marulića.

Zajedno s Centrom Marulianum za proučavanje Marka Marulića, ministrica je predstavila brojne programe kojima će se diljem Hrvatske obilježiti velika obljetnica oca hrvatske književnosti.


Svečanost otvaranja Godine Marka Marulića u prostorima splitskog Književnog kruga / Izvor Književni krug Split / Ministarstvo kulture i medija

„Otvaranjem Godine Marka Marulića na dan njegove smrti, prisjećamo se njegova amblematskog opusa i ključne uloge u oblikovanju hrvatskoga kulturnog identiteta i hrvatske književnosti“, kazala je ministrica. Istaknula je da je Judita nulta točka hrvatske umjetničke književnosti, a Marulić književni kozmopolit, poznat diljem Europe, ali i metaforički „otac hrvatske književnosti“. Marulić je napisao svoje djelo na starozavjetnu temu, eksplicitno ističući, prvi put u našoj književnosti, da je ono „u versih harvacki složeno“. Upravo to je ministrica istaknula kao vrijednosti koje baštinimo i želimo trajno upisati u kulturno sjećanje, a koje će se bogatim programom promicati u Godini Marka Marulića.

Među brojnim programima kojima će se obilježiti Marulićeva godina ministrica je spomenula znanstveni skup Povijest hrvatskog jezika i digitalno doba, koji priprema Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje te projekt Marko Marulić u digitalnom ruhu, u kojem će se virtualno objediniti Marulićevi autografi iz raznih europskih institucija, a realizira se u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta iz Zagreba i Marulianumom.

Matica hrvatska objavit će kritičko izdanje Marka Marulića Latinska proza i stihovi u dva sveska koje će prirediti marulolog Bratislav Lučin, a u Mjesecu hrvatske knjige održavat će se predavanja s temom novih spoznaja o Maruliću. HNK u Zagrebu premijerno će izvesti operu Frane Paraća Judita, a ista opera, zahvaljujući dirigentu Ivanu Repušiću, bit će koncertno izvedena u Münchenu — najavila je ministrica.

„Marko Marulić pokazao je kako se može biti kozmopolit i nacionalno osviješten Hrvat. Drago mi je da ‘lansiramo’ godinu u prostoru u kojem kao da udišete zrak Marka Marulića, zbog kulturnog kapitala koji je ovdje nastao i nastaje“, rekla je ministrica. Marko Trogrlić, predsjednik Književnog kruga Split, kazao je kako će se truditi da Marulova luč i mudra riječ i dalje svijetle. Marulolog Bratislav Lučin ustvrdio je da će danas najzahtjevniji zadatak biti odgoj novih generacija istraživača koji će se baviti Marulićem. Željko Jozić iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavio je novu stranicu marulic.hr na kojoj je objavljena Judita te vizualni identitet koji je izradio kipar Kažimir Hraste, i sam nazočan na svečanosti. Riječ je o jednostavnom i efektnom znaku, slovu M koje tvore dvije knjige. Svečanost su svojim nastupom otvorili studenti glume s Umjetničke akademije u Splitu s izvacima iz Judite, a zatvorila ih je studentica glume Nika Petrović s Juditinim monologom.

Književni krug bio je pretijesan za sve uzvanike, među kojima su bili gradonačelnik Splita Ivica Puljak, župan Blaženko Boban, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić te brojni znanstvenici, akademici, predstavnici kulturnog života Grada, medija i drugi. Svečanost je završena odlaskom uzvanika i članova Društva prijatelja kulturne baštine Split u crkvu sv. Frane, gdje su položili cvijeće na Marulićev grob.

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak