Vijenac 779

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara Jurkić Sviben

OGANJ BLAGOJA BERSE U LISINSKOM

U četvrtak, 18. siječnja, u velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, u ciklusu Kanconijer zbora i simfonijskog orkestra HRT-a, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, o 150. godišnjici rođenja skladatelja Blagoja Berse, bit će predstavljena opera Oganj. Koncertnom izvedbom, na njemačkom jeziku, ravnat će dirigent Aleksandar Marković, a sudjelovat će zbor, simfonijski orkestar i dječji zbor HRT-a, zbor Opere HNK-a u Zagrebu te solisti Valentina Fijačko Kobić, sopran, Stjepan Franetović, tenor, Ljubomir Puškarić, bariton, Luciano Batinić, bas, Siniša Štork, bas, i Siniša Hapač, bariton.

 

 


Blagoje Bersa


Stjepan Šulek

STJEPANU ŠULEKU U ČAST

Fond Stjepan Šulek i izdavačka kuća Croatia Records, 16. siječnja u 13 sati, u prostorijama Croatia Recordsa u Zagrebu (Makarska ulica 3) organizirali su svečanu dodjelu nagrade Stjepan Šulek, a dobitnik je skladatelj Šimun Matišić. Predstavljen je trostruki nosač zvuka Stjepan Šulek 110 te notno izdanje Sekstet Stjepana Šuleka. Isti dan u 11 sati položen je i vijenac na grob Stjepana Šuleka na Mirogoju u znak sjećanja na hrvatskog skladatelja čiji je opus važan segment hrvatske glazbene baštine i u čijoj su se klasi umjetnički obrazovali mnogi skladatelji koji ispisuju novu povijest suvremene hrvatske glazbe.

 

 

CARMINA BURANA ZA MLADE

Hrvatska glazbena mladež 5. veljače u 18 sati, u KD Vatroslava Lisinskog organizira izvedbu scenske kantate Carmina Burana njemačkoga skladatelja Carla Orffa iz 1936. prilagođenu mlađoj publici. Carmina Burana, jedno je od omiljenih djela zborske literature 20. stoljeća. Pod ravnanjem mladog dirigenta Ivana Šćepanovića izvodit će ju Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, udaraljkaški ansambl biNg baNg studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, pijanisti Petra Akrap i Viktor Rafajlovski, Gabriela Hrženjak, sopran, Ladislav Vrgoč, tenor, Ljubomir Puškarić, bariton. Zanimljivosti o okolnostima nastanka i opstanka djela te zašto i kako je Orff bio nadahnut zbirkom latinske poezije iz 13. stoljeća u pauzama triju dijelova kantate, na originalan i intrigantan način, predstavit će muzikologinja Hana Breko Kustura.

Opereta Šišmiš

 OPERETA ŠIŠIMIŠ NA OPERAVISIONU

Svi oni koji vole operetu, koji su uživali u premijeri operete Šišimiš Johanna Straussa mlađega 29. prosinca 2022, i oni koji nisu dospjeli na predstavu uživo, mogu snimku te operete, od 4. siječnja pa sve do lipnja, gledati i slušati putem platforme OperaVision na YouTube-stranici: www.youtube.com/OperaVision. Komičnu operetu u tri čina Die Fledermaus / Šišmiš u režiji Krešimira Dolenčića dirigira Ivan Hut, a uz zbor i orkestar Opere HNK-a u Zagrebu uloge tumače Domagoj Dorotić, Valentina Fijačko Kobić, Marija Kuhar Šoša, Ljubomir Puškarić, Filip Filipović, Emilia Rukavina, Ozren Bilušić, Ivo Gamulin, Josipa Bilić i Drew Jackson.

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak