Vijenac 779

Matica hrvatska

OSIJEK  — DANI MATICE HRVATSKE

Bogat i uspješan program

Tatjana Ileš

Raduje nas što i ovom prigodom možemo reći da smo zadovoljni uspješnim završetkom još jedne tradicionalne kulturne manifestacije Ogranka MH u Osijeku — Dani Matice hrvatske Osijek, a u 2023. program je bio bogat i uistinu raznovrstan.

Započeli smo s likovnim aktivnostima koje je u 2023. osmislio i realizirao povjesničar umjetnosti i član Ogranka Igor Loinjak. Tako je 6. listopada u Galeriji Waldinger otvorena izložba slikara Hrvoja Mitrova, a 17. listopada u Galeriji Knifer održano je predavanje Vanje Babića pod naslovom Slikarski kodovi Duje Jurića, o suvremenom umjetniku, jednoj od ključnih osoba pokreta Nove geometrije iz osamdesetih godina 20. stoljeća. U suradnji s Muzejom Đakovštine i udrugom Hrvatski autorski strip, 20. je listopada otvorena izložba autorice stripova Irene Jukić Pranjić pod naslovom Strip-mobili te je predstavljen 3. broj časopisa Strip-Prefiks. U suradnji s Udrugom katoličkih intelektualaca 15. prosinca u Klubu knjižare Nova otvorena je izložba akvarela i izabranih ulja na platnu Zdravka Ćosića Krajolici kroz desetljeća, a bila je otvorena do 4. siječnja 2024.


Koncertom Tamare Jurkić Sviben i Sofije Cingule završeni su Dani Matice hrvatske u Osijeku

U sklopu održavanja važne međunarodne kulturne manifestacije 60. Šimićevi susreti, održane ovoga puta u Osijeku 14. listopada 2023, Ogranak MH u Osijeku dao je svoj znanstveni i stručni doprinos izlaganjima Ivana Trojana i predavača Igora Loinjaka.

Književni dio programa započeo je u Klubu knjižare Nova u Osijeku 3. studenoga predstavljanjem šesnaestog sveska Leksikona podunavskih Hrvata — Bunjevaca i Šokaca u suradnji s Hrvatskim akademskim društvom iz Subotice, a izdanje su predstavili Josip Vrbošić, Slaven Bačić i Stevan Mačković. U suradnji s Filozofskim fakultetom u Osijeku i Gradskom knjižnicom Valpovo u sklopu manifestacije održano je 7. studenoga predstavljanje knjige Spjev o Hiawatahi Henryja Wadswortha Longfellowa, priređivača i prevoditelja Luka Paljetka, kao i predstavljanje pjesničke zbirke Tomislava Šutala Slušač ptica, ali i inspirativno druženje s akademikom Paljetkom. U programu je uz autora i priređivača sudjelovao i Vlado Obad. U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku 8. studenoga održano je predstavljanje Art magazina Kontura, priznatoga domaćeg časopisa za suvremenu likovnu i vizualnu umjetnost bogate povijesti praćenja i promicanja suvremenoga likovnog stvaralaštva i kritičkog osvrta na aktualne umjetničke fenomene. Konturu su predstavili Nevenka Šarčević, aktualna urednica, Zdravko Mihočinec, glavni i odgovorni urednik, te dugogodišnji suradnik Igor Loinjak. Predstavljanje nove knjige Edgara F. Smitha Raskomadana vremena (izd. Ogranak MH u Osijeku, 2023) održano je 24. studenoga na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Knjigu su predstavili Ana Pintarić i autor, a ulomke iz tekstova Rade Kovačevića čitali su Marijan Josipović i Tatjana Ileš. U suradnji s Udrugom dragovoljaca Narodne zaštite Republike Hrvatske Hrvatski domobran objavljena je i knjiga autora Branka Hrpke i Ivice Završkog Narodna zaštita Općine Osijek u Domovinskom ratu 1990.-1992., a predstavljena je u svečanom foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku 6. prosinca, u sklopu programa proslave Dana grada Osijeka. Zanimljivo i uvijek aktualno predavanje akademkinje Dubravke Oraić Tolić Matoševa ideja nacije u doba globalizacije održano je 7. prosinca na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Još su jedno važno događanje u sklopu manifestacije — okrugli stol Urbana vizura grada na Filozofskom fakultetu u Osijeku 21. studenoga — organizirali članovi Ogranka Domagoj Tomas, Tomislav Nedić i Igor Loinjak, a o važnosti urbanizma za kvalitetu života građana, aktualnom stanju osječkoga urbanizma, problemu zapuštenosti kulturnih dobara te konzervatorsko-pravnom okviru koji se primjenjuje u njihovu rješavanju razgovarali su s gostima: Natašom Bošnjak iz Upravnog odjela za urbanizam, prostorno uređenje i graditeljstvo grada Osijeka, Vlastom Budiša iz Konzervatorskog odjela u Osijeku, Dubravkom Klasiček s Pravnog fakulteta u Osijeku, Danijelom Lovoković s Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku te Ivicom Klisurićem.

Ovogodišnji su Dani završili vrijednim glazbenim programima pa je tako Mirna Sabljar u Klubu knjižare Nova 12. prosinca održala predavanje o temi Hrvatska glazbenopedagoška publicistika, a 15. prosinca u Salonu 33 Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Tamara Jurkić Sviben (glasovir) i Sofija Cingula (mezzosopran) izvele su izvrstan program — predavanje i koncert pod naslovom Hrvatski skladatelji između nacionalnih težnji i moderniteta. Tim su programom zatvoreni Dani Matice hrvatske Osijek u 2023, a u sljedećoj nas zasigurno očekuje još kvalitetniji i bogatiji program na pripremi kojega se u osječkom Ogranku Matice hrvatske već vrijedno radi. Zahvaljujemo ovom prigodom i svim suradničkim institucijama i udrugama, ali i sponzorima, bez potpore kojih program zasigurno ne bi bio ovako kvalitetno realiziran.

 

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak