Vijenac 779

Matica hrvatska

VIS  — KONCERT

Bečki filharmoničari na Visu

OMH u Visu

Prvi dan 2024. u večernjim satima u viškom hramu kulture, Hrvatskom domu, održan je Novogodišnji filharmonijski bal Hrvatske gradske glazbe Vis uz valcere, polke i druge špelancije obitelji Strauss. Hrvatska gradska glazba viški je orkestar s više od 175 godina kontinuiranoga rada, a ubraja se među tri najstarija amaterska puhačka orkestra u državi. Osim iznimno uspješne godine u kojoj su na Državnoj smotri puhačkih orkestara osvojili prvo mjesto i zlatnu plaketu s pohvalom, ovu su jubilarnu godinu odlučili zaokružiti vrlo ambicioznim projektom — pokušajem da poznati Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara barem na jednu večer „presele“ upravo na Vis.


Hrvatska gradska glazba Vis zajedno s organizatorima Novogodišnjeg bala Dominikom Šabićem, Ninom Vojtek Šabić i Vinkom Udiljkom

Projekt je rezultat truda mladih glazbenih voditelji Dominika Šabića i Nine Vojtek Šabić u suradnji sa skladateljem i aranžerom Vinkom Udiljkom. Mnogobrojna publika, uz gradonačelnika i gradonačelnicu Visa i Komiže, u svečanim odijelima i toaletama, uz posebno osvijetljene kamene stube ulazila je u dvoranu u mnogome nalik zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina — samo u malom. Izvedeno je devet najpoznatijih skladbi Johanna Straussa II. te jedna polka (Vatrostalna polka) Josefa Straussa, a kao dodatak veseli Radetzky-marš, uz ritmično pljeskanje razdragane publike. Za poseban doživljaj mladi su se glazbenici koristili raznim zvučnim i glumačkim efektima, kao tutanj i zvižduk vlaka, pojavljivanje dirigenta s kondukterskom kapom na glavi, pucnje lovca iz pištolja i udaranje čekićem o nakovanj — sve u šaljivom i bezbrižnom duhu novogodišnje večeri, a večer su upotpunila i dva mlada plesna para Plesnog kluba Vis uz Straussov Valcer cvijeća i Na lijepom plavom Dunavu. Uz njih su zaplesali i voditelji te nekolicina parova iz publike, uz ovacije gledatelja u dvorani i na prepunoj galeriji. Publici je tijekom stanke bio poslužen gratis pjenušac poznatoga vinara iz Visa. Pjenušac i vino točeni su i na svečanom domjenku u prostoru nekadašnje gradske kavane u prizemlju zgrade Hrvatskog doma, kako bi se poentirala želja za ostvarenjem bečkoga štiha.

Uz čestitke organizatorima i izvođačima te zahvalu svim donatorima i podupirateljima, među kojima je i Ogranak Matice hrvatske u Visu, zahvaljujemo svim sudionicima na predivnom i nesvakidašnjem novogodišnjem događaju, u nadi da će kao i sve lijepo i pozitivno — postati tradicionalno.

 

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak