Vijenac 779

Matica hrvatska

BELI MANASTIR  —
PREDSTAVLJANJE GODIŠNJAKA

Aktualiziranje baranjskoga kulturnog identiteta

Ana-Marija Posavec

U prostorijama Etnološkog centra baranjske baštine u Belom Manastiru 18. prosinca predstavljen je 19. broj Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Belom Manastiru.

 

 


Izd. OMH u Belom Manastiru, 2023.

 

Godišnjak je redovita publikacija pokrenuta 2005. s namjerom objavljivanja autorskih radova, članaka i raznolikih vrsta tekstova vezanih za Baranju, temom ili autorom. Devetnaesti su broj predstavile nova predsjednica OMH u Belom Manastiru Marijana Kuna i urednica Ana-Marija Posavec, koja je pobliže objasnila koncept i sadržaj uz naslove tekstova autora.

Marijana Kuna osvrnula se na provedene aktivnosti za prve godine mandata naglasivši raznolikost programa u povodu obilježavanja 20. obljetnice djelovanja OMH u Belom Manastiru održane sredinom svibnja 2023. Najavila je i nastavak aktivnog poticanja učlanjenja budućih suradnika te istaknula da je cilj Godišnjaka, kao važne i posebne baranjske publikacije, ponuditi sadržaje koji će Baranju učiniti vidljivijom.

Glavna se urednica osvrnula na oblikotvorni koncept koji ove godine broji 185 stranica odabranih i uređenih tekstova raspoređenih u četiri različita tematska bloka. Naglasila je važnost promišljanja, bilježenja i pisanja tekstova o baranjskom prostoru te njihove objave u Godišnjaku jer se time aktualizira i promovira baranjski kulturni identitet koji se, uz kontinuitet objavljivanja i kvalitetu tekstova, čita i izvan Baranje. Pozvala je članove i suradnike na pisanje i slanje radova za idući, jubilarni 20. broj u 2024. Svečanost predstavljanja uveličali su izvođenjem svojih skladbi učenici Umjetničke škole Beli Manastir.

 

Vijenac 779

779 - 18. siječnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak