Vijenac 776

Glazba, Matica hrvatska

MLADI GLAZBENICI U MH: GUDAČKI ORKESTAR HGM-a, 14. STUDENOG

Stilska šarolikost zaslužuje poštovanje

Piše Tomislav Bužić

Nakon poduže ljetne stanke, 14. studenog koncertom gudačkog orkestra Hrvatske glazbene mladeži pod vodstvom Anđelka Krpana nastavljena je ovogodišnja sezona ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj. Gudački orkestar HGM-a izrastao je od mladih glazbenika koji su 2011. sudjelovali na ljetnim radionicama violine, viole i violončela u Međunarodnom kulturnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Od jeseni 2011. pa do danas nastupili su na brojnim hrvatskim pozornicama, a posebno se ističe nastup na 9. europskom festivalu orkestara u estonskom gradu Tallinnu 2012.

U sat i petnaest minuta čiste glazbe mogli smo stvarno uživati u trenucima kakve ponekad ne donesu ni profesionalni gudački ansambli / Snimio Mirko Cvjetko

Na početku koncerta u Matici slušali smo galantnu Simfoniju u D-duru Amandusa Ivanschiza (kroatizirano Amando Ivančić), a uslijedio je Koncert za dva violončela i gudače u g-molu, RV 531 Antonija Vivaldija uz solistice Anamariju Bukovnik i Hanu Rabadan, prvi stavak Allegro aperto iz Koncerta za violinu i orkestar u A-duru, KV 219 Wolfganga Amadeusa Mozarta uz solisticu Tao-Yuan Hsiao Elisa, Ciganski napjevi, op. 20 Pabla de Sarasatea uz solisticu Aidu Rešidbegović, Suita za violinu, violu i gudače, op. 19, br. 1 Kurta Atterberga uz solistice Lorenu Marković na violini i Tonku Philips na violi te na kraju Suita u starom stilu – Iz Holbergova vremena, op. 40 Edvarda Griega. Sve su solistice izvrsno iznijele svoje dionice, dok je cjelokupan orkestar bio pomalo neuštiman. Pogotovo je kod početne Ivanschizove simfonije bilo dosta intonativnih problema, što vjerojatno ne iznenađuje kod sastava kojemu se često priključuju novi članovi ili ga oni iskusniji napuštaju. S druge strane, stilska šarolikost odabranoga programa i tehnički zahtjevi koji se stavljaju pred mlade izvođače kojima je to još dio praktičnog obrazovanja zaslužuju visoko poštovanje. U sat i petnaest minuta čiste glazbe mogli smo stvarno uživati u trenucima kakve ponekad ne donesu ni profesionalni gudački ansambli.

Na kraju, za sve koji su propustili koncert dobra je stvar što snimku koncerta iz Male dvorane Vatroslava Lisinskog s istim programom kao u Matici možemo u cijelosti poslušati na YouTube-kanalu Jeunesses Musicales Croatia HGM. Nadamo se da će isti program uskoro doći i na pozornice manjih hrvatskih kontinentalnih gradova koji nemaju prilike slušati sastave veće od 2–3 svirača, kakvi se najčešće prijavljuju na godišnje natječaje Ministarstva kulture i medija. Takvi nastupi mogli bi biti glavna vrijednost orkestra sastavljena pretežno od studenata koji još nisu opterećeni svime što uslijedi s dolaskom na tržište rada.

Vijenac 776

776 - 7. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak