Vijenac 776

Glazba

Neobjavljeni jazz-festivali

Jazz ad libitum Mladena Mazura


 

Domaća jazz-scena temelji se između ostalog i na našim jazz-festivalima. Gotovo da i nema nekog većeg grada u Hrvatskoj koji se ne može pohvaliti nekim festivalom jazza. Ta je organizacijska forma postala formulom da se u našim centrima barem jednom godišnje održi kakav-takav život jazza. Ne bi trebalo posebno naglašavati da je najčešće riječ o povremenim spregama nekolicine lokalnih ljubitelja jazza s lokalnim vlastima te su zbog toga i takve sprege upitne i gotovo nikad ne traju dugo. Naravno i u tome ima iznimaka.

Dobrotom izvrsnoga jazz-trubača i nekad nezamjenjiva solista trubačke sekcije Jazz orkestra HRT-a Branka Sterpina primili smo sa zakašnjenjem podatke o jednoj novoj festivalskoj jazz-manifestaciji održanoj u Istri. U Puli je od 1. do 3. lipnja održano pravo „slavlje jazza“. Tom je prilikom u ovome gradu otvoren i prvi Jazz House. Organizatori su cjelokupnog projekta Turistička zajednica Grada Pule i Arena Hospitality Group s projektom Pula Jazz Waves. Trubač Branko Sterpin, donedavna član Jazz-orkestra Hrvatske radiotelevizije i dobitnik nagrade Status za jazz, jedan je od osnivača sastava Jazzistra Orchestra te vođa vlastitog kvinteta Sterptet. Prve je festivalske večeri u u prostorima Hotela Plaza Histria nastupio kvintet mladoga zagrebačkog vibrafonista i perkusionista Šimuna Matešića, dok su druge večeri u malom Rimskom kazalištu svirali  HRT Jazz orkestar  i Darko Rundek pod ravnanjem Puljanina Mirona Hausera, nakon čega je uslijedio After Party i jam-session u Jazz Houseu hotela Park Plaza Histria. Festival nazvan Jazz Waves na kraju trećeg dana zatvorio je Alex Sipiagin Trio nizom originalnih izvedbi.

Dubrovnik, grad koji već posjeduje istina ne baš dugu tradiciju međunarodnih festivala jazza, organizirao je od 10. do 12. studenog 2023. jazz-festival u prostorima Lazareta. Organizaciju Outbreak Jazz Festivala potpisuje udruga Dubrovačka baština. Prva večer donijela je izložbu omotnica starih LP-ploča iz kolekcije bivšeg urednika Radija Dubrovnik Marija Polzera te nastup trija zagrebačkog pijanista Matije Dedića. Druge večeri nastupio je zanimljiv sastav Joe Kaplowitz, Viktor Lipić i Hrvoje Galler s tri glasovira i bubnjarem Jankom Novoselićem te sekstet trubača Zvonimira Bajevića B’s FUNstalation. Festivalski program treće večeri uokvirili su kvartet kontrabasista Tina Đaferovića iz Slavonskog Broda nastanjena u Beču, te kvartet gitarista Davora Doležala iz Zagreba.

Vijenac 776

776 - 7. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak