Vijenac 776

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Toma Serdarević

Tri predstave koje preporučujem čitateljima Vijenca predstave su koje bih volio ponovno pogledati. Gledajući ih osjetio sam čar kazališta kao dok sam gledao svoje prve predstave.

POČETAK

Odnedavno u Teatru Exit, u režiji Aide Bukvić, igra Početak, duodrama britanskog pisca Davida Eldridgea. Početak Početka, dva obična lika s minimalnim mizanscenom utopljenih u nenapadnu, nemaštovitu kostimografiju i scenografiju s replikama koje su toliko prepoznatljive iz naših života da se čine nezanimljivim, čini se kao recept za lošu predstavu, no publika uživa do kraja.

 

Dijana Vidušin i Dražen Šivak
u predstavi Početak / izvor Teatar Exit

Tekst vješto integrira temu osamljenosti i povjerenja kroz prepoznatljivost razgovornih situacija na kojoj se postupno grade i sami likove za koje navijamo. Aida Bukvić, koja je dobro upoznata s formom duodrame, režira preciznim tempom i točnim minimalnim mizanscenom. Čini se kao da režija ne postoji jer toliko dobro u prvi plan stavlja samu situaciju i odnos dvaju likova. Naravno da su za potpun doživljaj jednako zaslužni Dijana Vidušin te Dražen Šivak, koji divno uprizoruju dvoje osamljenika što mamurni nakon tuluma pokušavaju pronaći prisnost.

UBU OVO ONO

Putujuća družina OVO ONO, vraća se s predstavom UBU OVO ONO u &TD 18. i 20. prosinca. „Vašarska“ družina jamči dobru zabavu. Duhovitost proizlazi iz poigravanja formom. Predstava je napravljena na temeljima pučkog teatra. Da ne bi bilo zabune, to je istovremeno i pametan komentar i odmak od njega.

 

Iz predstave Ubu ovo ono / Snimio Martin Šatović

Mozaik kazališta i politike jučerašnjice, današnjice, sutrašnjice vješto je u dramski tekst s motivima klasika Alfreda Jarryja upakirao Vid Lež. Za ritam koji ne pada zaslužan je redatelj Dražen Krešić i glumci; Domagoj Ivanković, Maruška Aras, Igor Jurinić, Luka Knez, Tea Harčević i Ivan Simon u alternaciji s Goranom Vučkom. Katarina Krešić, a njezin je diplomski ispit na ADU ova predstava bila, zaslužna je za okupljanje mladih darovitih ljudi, dramaturgiju i produkciju.

GRAN BOLERO

GRAN BOLERO Zagrebačkoga plesnog ansambla i slovenske grupe EN-KNAP u Zagrebačkom kazalištu mladih imao je u travnju premijeru. Koreograf je predstave španjolski umjetnik Jesús Rubio Gama. Sljedeće su izvedbe tek početkom veljače 2024, ponovno u Zagrebačkom kazalištu mladih.

 


Iz predstave
Gran Bolero / Snimio Andrej Lamut

 

Boléro (1928), klasična orkestralna skladba Mauricea Ravela, oslanja se na španjolski tradicionalni ples bolero i glazbu. Skladba se temelji na ponavljanju teme i postupnom rastu intenziteta. Struktura predstave Gran Bolero se, prateći skladbu, također temelji na matematičkom ponavljanju i varijaciji. Kako se postupno priključuje orkestar, tako se prvotno povećava broj plesača, od para do konačnih dvanaest. Sama je scena ogoljena od bilo kakve scenografije i rekvizita, na njoj su samo plesači. Povećanje intenziteta glazbe osim u brzini izvođenja sekvenci i njihovoj gradiranoj kompleksnosti popraćeno je promjenama svjetla i kostima koje se događaju besprijekorno i neopazice. Razgolićena tijela plesača na kraju slave emocije, strast, toplinu – ljudski život.

Vijenac 776

776 - 7. prosinca 2023. | Arhiva

Klikni za povratak