Vijenac 775

Matica hrvatska

NOVA GRADIŠKA  – PJESNIČKO-GLAZBENA VEČER

Susret poezije i glazbe

Vjekoslava Bagarić

Ogranak Matice hrvatske u Novoj Gradiški i Gradsko kazalište Nova Gradiška priredili su 7. studenog Poetsko-glazbenu večer I povedoh je do rijeke posvećenu trojici pjesnika: F. G. Lorci, Pablu Nerudi i Leonardu Cohenu.


Tena Kapetanić uz pratnju
Miroslava Valentića na gitari

Kroz poeziju trojice pjesnika i uz glazbenu pratnju Mladena Ratkovića (gitara) vodili su Zrinko Kapetanić i Toni Svitlanović, članovi Predsjedništva OMH, a izvrsno i dojmljivo Cohenovu pjesmu Hallelujah otpjevala je Tena Kapetanić uz glazbenu pratnju Miroslava Valentića.

Što povezuje Lorcu, Cohena i Nerudu iako nisu pripadali istom miljeu i istoj generaciji pjesnika, objasnila je profesorica Vjekoslava Bagarić, koja je i moderirala susret.

Osim što su pjevali o ljubavi (i ne samo ljubavi!) Lorca i Španjolska privlačili su drugu dvojicu i poetski i duhovno te su u jednoj stvaralačko-poetskoj fazi pripadali nadrealizmu. Možda je manje poznato da je Cohen neke od svojih pjesama napisao pod utjecajem Lorcinih pjesama kao što su Our Lady Solitude, The Gipsy Wife,The Traitor, Dance Me To The End Of Love, The Window ...pa je i kćeri dao ime Lorca.

Neruda je prijateljevao s Lorcom u vrijeme svoje diplomatske karijere u Madridu, pisao osim ljubavnih stihova i angažiranu poeziju. U izvrsnoj interpretaciji Tonija i Zrinka izvedene su Lorcina Nevjerna žena, Oproštaj, Umro u svitanje, Ponoćni vjetar, Ireni Garciji te Nerudine pjesme: Noćas bih mogao napisati, Znat ćeš da te ne volim, Volim te kada šutiš, Sonet 66 i Očajna pjesma. Na kraju susreta svima je zahvalila predsjednica Ogranka MH u Novoj Gradiški Vjekoslava Bagarić i izrazila zadovoljstvo dolaskom višebrojne publike u kišno predvečerje.

 

Vijenac 775

775 - 23. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak