Vijenac 775

Matica hrvatska

SISAK  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Poezija za najmlađe

Ogranak Matice hrvatske u Sisku

U Sisku je pred mnogobrojnom publikom 10. studenog predstavljena knjiga pjesama za djecu Senke Sevlić U vrtiću i oko njega. Knjigu su u Kulturno-povijesnom centru SMŽ predstavile urednica Đurđica Vuković i autorica Senka Sevlić.

 

Izd. OMH u Sisku, 2023.

„Svijet postaje sve digitalniji, knjige i slikovnice za djecu ostaju neprocjenjiv izvor obrazovnih i emocionalnih iskustava za djecu. Njihova sposobnost da podučavaju, potiču maštu i promoviraju moralne vrijednosti čini ih dragocjenim resursom za rastuće generacije. Stoga je važno da podupiremo i promoviramo čitanje knjiga i slikovnica za djecu kako bismo osigurali da buduće generacije odrastaju s bogatim izvorom znanja, mašte i empatije“, istaknula je u uvodu urednica knjige. „Ogranak Matice hrvatske u Sisku prepoznao je važnost knjiga i slikovnica za djecu i tijekom rada objavio ih je nekoliko: Priča o brkatom somu Đurđice Vuković, Sisak Smjehograd Ive Dužić i Kristine Mareković, Mogu biti sve što poželim Antonije Ugarković i sada knjigu poezije za djecu Senke Sevlić.“

Senka Sevlić rođena je u Sisku, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Odsjek u Petrinji, te diplomom stekla zvanje odgojiteljice predškolske djece. Radi u Dječjem vrtiću Sisak Novi na mjestu odgojitelja animatora. Upravo rad s djecom potaknuo je autoricu na pisanje pjesama namijenjenih najmlađima, onima u vrtiću i nešto starijima iz nižih razreda osnovne škole. U pjesmama Sevlićeva piše o svakodnevici iz dječjeg života, pa i sam naslov, O vrtiću i oko njega bez velikih dilema govori o sadržaju šezdeset pjesama raspoređenih u šest ciklusa. Autorica gotovo cijeli dječji svijet pun nježnosti stavlja pred čitatelja pišući u prvom licu. Knjigu je likovnim intervencijama obogatila Julija Marjanović.

Vijenac 775

775 - 23. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak