Vijenac 775

Mozaik

Znanstveni skup Općina Majur – prostor, ljudi, baština, identitet

Obnoviti život na Banovini

Piše Marija Krupić

Općina Majur u Sisačko-moslavačkoj županiji u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest iz Zagreba organizirala je znanstveni skup pod naslovom Općina Majur – prostor, ljudi, baština, identitet. Skup je uz nazočnost velikog broja zainteresiranih održan u Kulturnom centru Majur, mjestu nedaleko Hrvatske Kostajnice.

Organizacijski odbor u sastavu: Jakša Raguž, Hrvatski institut za povijest, Hrvoje Kekez, Hrvatsko katoličko sveučilište i Klementina Karanović, načelnica općine Majur, priredio je vrlo iscrpan i sadržajan program. Okupili su brojne ugledne, mahom mlađe povjesničare, etnologe, demografe koji su na temelju izvorne arhivske građe, postojećih dokumenata i relevantne povijesne literature istražili i zanimljivo prikazali život male općine na Banovini.


Sudionici simpozija u Majuru kraj Hrvatske Kostajnice

Općina Majur je kao jedinica lokalne samouprave osnovana 20. svibnja 1997, a do tada je bila u sastavu Općine Hrvatska Kostajnica. Teritorijalno obuhvaća jedanaest sela, među ostalima i Kostriće, o kojima je govorio Jakša Raguž u izlaganju Općina Majur tijekom Domovinskog rata. Raguž se dijelom referirao i na knjigu Kostrići najtužnije selo u Hrvatskoj, koju je objavio 2016. U njoj je opisao stradanje sela kada su, 15. studenog 1991, pripadnici MUP-a SAO Krajine iz sastava za posebne namjene Kaline iz baze u Komogovini, zapovjednika Stevana Borojevića zvana Gadafi ušli u selo i poubijali sve stanovnike koje su zatekli, uključujući dvoje djece od dvije i pet godina, kuće opljačkali i selo spalili. Danas selo Kostrići praktički ne postoji. Svi stradali bili su civili. Na cijelom prostoru općine Majur tijekom okupacije ubijeno je 54 ljudi.

Općina Majur dijeli nažalost sudbinu mnogih hrvatskih ruralnih područja jer je od 1953. do popisa 2021. u stalnoj depopulaciji. Klementina Karanović, načelnica općine Majur, naglasila je potrebu jačeg angažmana Republike Hrvatske u obnovi života na prostorima koje je 29. prosinca 2020. zahvatio razoran potres i dodatno oštetio obnovljene privatne, društvene i sakralne objekte.

Ovo je prvi ovakav skup u općini Majur i prvi se put o tim temama progovorilo na znanstveno utemeljen način. Iskrene čestitke organizatorima koji su najavili izdavanje zbornika radova sa skupa tijekom sljedeće godine.

Vijenac 775

775 - 23. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak