Vijenac 775

Matica hrvatska

ČAKOVEC   – ZNANSTVENI SKUP

Nematerijalna kulturna baština u porječju Mure i Drave

Saša Vuković

Međimurje je bilo domaćin prvoga međunarodnog znanstvenog skupa Nematerijalna kulturna baština u porječju Mure i Drave. Održan u organizaciji Centra za istraživanje Međimurja, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu, a u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec i Turističkom zajednicom Međimurske županije, skup je od 9. do 11. studenoga okupio tridesetak znanstvenika – pretežito iz područja etnologije, ali i historije, povijesti umjetnosti i drugih znanstvenih disciplina – iz Hrvatske i okolnih zemalja.

Prvog dana skup je održan u Centru za kulturu Rudar u Murskom Središću, gdje ga je, nakon pozdravnih govora organizatora, plenarnim predavanjem o regionalnim pristupima očuvanju žive tradicije u Hrvatskoj otvorila Mirela Hrovatin, izaslanica Ministarstva kulture i medija RH. Izlagači su predstavili teme koje su varirale od studija slučaja do teorijskih i socioloških rasprava vezanih uz nematerijalnu kulturnu baštinu i odnos prema njoj.


Sudionici međunarodnog skupa

Drugog dana skup se preselio u multimedijalnu dvoranu Riznice Međimurja u Starom gradu u Čakovcu, gdje je otvoren obraćanjem ravnateljice Muzeja Međimurja Čakovec Maše Hrustek Sobočan te pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah. Novi niz izlaganja problematizirao je moderne izazove popularizacije, sustavnih etičkih pristupa u upravljanju nematerijalnom kulturnom baštinom i druge izazove s kojima se znanstvenici susreću u 21. stoljeću.

Za sudionike skupa i članove organizacijskog odbora posljednjeg dana organiziran je izlet u gornje Međimurje. Nakon upoznavanja sa sakralnom baštinom kraja u crkvi sv. Jeronima u Štrigovi, s poviješću rudarenja na području Međimurja posjetitelji su upoznati u Spomen-domu rudarstva Cimper u Murskom Središću. Druženje je završilo prisustvovanjem krštenju mošta, primjeru nematerijalne kulturne baštine, te šetnjom uz obale rijeke Mure.

 

Vijenac 775

775 - 23. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak