Vijenac 775

Književnost

KNJIŽNIČARI PREPORUČUJU

Ivana Bobaš, Gradska knjižnica Zadar

 

Izd. OceanMore, 2023.

 

Delphine de Vigan,
Djeca su kraljevi

Delphine de Vigan francuska je spisateljica čiji romani uvijek iznova šokiraju čitatelja, s obzirom na aktualnost tema o kojima piše. Posljednji roman, Djeca su kraljevi, bavi se onime čemu svi svjedočimo i/ili u čemu sudjelujemo – a to su društvene mreže, tj. digitalni svijet koji se isprepliće sa stvarnim uz latentnu dominaciju i prevlast.

Što pruža svijet influensera, odnosno koje su njegove zamke, autorica pomno opisuje pripovijedajući potresnu obiteljsku priču u kojoj je upravo digitalni svijet preuzeo ulogu i utječe na živote djece Kimmy i Sammyja. Njihova majka Melani podvrgnula ih je svakodnevnim snimanjima i time im narušila intimu; sigurno djetinjstvo. Djevojčica Kimmy oteta je. Bezbrižno djetinjstvo jedne djevojčice u trenutku je prekinuto. No, je li se to dogodilo puno prije same otmice? Mogu li se izbjeći posljedice odricanja od intime ako se djeca i odrasli izlažu javnosti u svrhu popularnosti na YouTubeu, Instagramu? Pročitajte posljednji roman ove francuske autorice koja ponire u psihološku karakterizaciju svojih likova.

Na hrvatskom jeziku roman možemo pročitati u prijevodu Ite Kovač.


Izd. Studio Tinel, 2023.

Marko Babić, 
Putovanje zvano igra

Marko Babić možda nema iza sebe opus književnih djela, ali knjiga Putovanje zvano igra njegovo je životno djelo za koje jamčim da nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Po vokaciji arhitekt za kojeg mnogi svjedoče da bolje oblikuje riječi nego prostore, Marko se okušao u pisanju u periodu kada život za njega nije imao dobre karte.

Ogoljenost, zaigranost, šarm, pozitivnost, drama, borbenost, nada i pobjeda ključne su riječi kojima bih opisala narativ Marka Babića. Samo jedan trenutak može odrediti naš cijeli život; trenutak koji će život dijeliti na onaj prije loše dijagnoze i na onaj poslije. Potonji ovisi o našem odabiru, kazao bi Marko; „jer život jest trenutak, kojeg trebamo živjeti jer je jedini koji znamo da imamo“. Autor nam kroz pedesetak priča, koje kronološki prate događanja, daje primjer kako se sa životnim izazovima, u ovom slučaju bolešću zvanom sarkom, možemo nositi s osmijehom na licu. Putovanje zvano igra nije samo knjiga koja će čitatelja potresti znajući koji je ishod istog, nego i knjiga će nas naučiti kako kroz optimizam, nadu, zahvalnost, humor, ljubav prema životu, možemo biti hrabri i odvažni drugačije pristupiti svakom problemu na koji naiđemo u životu.

 


Izd. Bodoni,  2023.

Patrick Modiano,
U kavani izgubljene mladosti

Profinjeno djelo U kavani izgubljene mladosti, nastalo pod perom književnika, nobelovca Patricka Modianija, izuzetna je i raskošna freska ulica grada Pariza, prikazujući pritom realnost života i druženje mladosti u kavani Condé. U ovom proznom djelu Modiani još jednom potvrđuje kako je pisac Pariza, vodeći nas u šetnju poznatim pariškim četvrtima, ističući sentimentalnu nostalgiju, prolaznost života i njegovu sivu, neizbježnu stvarnost. Radnja prati zbivanja u pariškom lokalu Condé gdje dolaze glavni junaci, čija se imena i dolasci zapisuju u bilježnicu, koja je kao uporišna točka, ključni element ovog romana, nastojeći spasiti lica od njihova zaborava. Posebno zapažanje poprima misteriozna gošća lažnog imena - Louki, od trenutka njezinog iznenadnog pojavljivanja u kavani, druženja s ostalim gostima i njezinog kraja. Radi li se ovdje o izgubljenom životu kojeg pripovijedač radnje pokušava spasiti ili o izgubljenim fragmentima života grada Pariza? Phillipe Claudel u pogovoru knjige iznio je zanimljivo zapažanje Modianove književnosti: „...pružila nam se prilika da ponovno proživimo svoje živote, da ih proživimo bolje, intenzivnije, da ih ponovno proživimo sa sviješću da smo ih izgubili i da su se tada, upravo u tom trenutku, dogodili naši najbolji dani, a da to nismo ni znali.“

Roman na hrvatskom jeziku možemo čitati u prijevodu Manuele Džankić.

Vijenac 775

775 - 23. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak