Vijenac 775

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Nora Čulić Matošić

CRTICE S BITEF-a

Ovogodišnje 57. izdanje BITEF-a (Beogradski internacionalni teatarski festival) prvo je koje sam posjetila u njegovu polustoljetnom trajanju. Glavni program uključivao je osam predstava, od kojih sam uspjela gledati tri – Božanstvenu komediju, Decu sunca i Kao i sve slobodne djevojke tijekom prvoga tjedna listopada. Sveukupno trajanje festivala, uz prateće programe, nekih je mjesec dana, a uključuje „manja“ produkcijska ostvarenja i diskurzivne programe kao što su susreti s kazališnim umjetnicima. Geslo ovogodišnjeg festivala, „Snago, ne pristaj da budeš nečija“, precizno i sirovo dira u osinje gnijezdo međunarodnih kriza i ratova, ali i u lokalni kontekst ne tako davnih političkih prosvjeda na prostoru Srbije.

/ Iz predstave Božanstvena komedija Snimila Dragana Udovičić

BOŽANSTVENA KOMEDIJA

BOŽANSTVENA KOMEDIJA, nastala prema kanonskom djelu Dantea Alighierija, predstava je u trajanju od gotovo šest sati u režiji Franka Castorfa i produkciji Beogradskoga dramskog pozorišta. Uz naslovno djelo u radnju predstave ukomponiran je i Strah golmana pred jedanaestercem Petera Handkea čija se inscenacija odvija paralelno s Danteovim dijelovima. Povezanost dva djela ostaje prilično nejasna i nepotrebna budući da je Komedija sama po sebi komad vrlo bogat sadržajem. Takva je barem i produkcija predstave – kostimi, tehnička oprema, scenografija – svega je na sceni mnoštvo i vizualno privlačno, pravi spektakl. Ipak, najefektniji su dijelovi predstave oni autoironijski, čije su glavne nositeljice četiri glumice (Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Nataša Marković i Bojana Stojković) koje parodiraju patos koji dominira u glumi i duljinu predstave. Zanimljivo je i proširivanje izvedbenog prostora korištenjem filmske kamere koja prati i uživo na platnu prenosi scene koje se izvode dalje od vidokruga publike, bilo izvan pozornice ili kazališta.

Iz predstave Kao i sve slobodne djevojke  / Iz predstave Kao i sve slobodne djevojke Snimila Jelena Janković

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE

KAO I SVE SLOBODNE DJEVOJKE, u režiji Selme Spahić i produkciji Ateljea 212, predstava je prema tekstu Tanje Šljivar nadahnuta istinitim događajem o sedam trinaestogodišnjakinja koje su ostale trudne na školskoj ekskurziji. Rekonstrukcija događaja ovdje ne igra glavnu ulogu, nego se fokus stavlja na cijeli društveni kontekst u kakvu danas odrastaju adolescenti i kako doživljavaju svijet oko sebe te kako na to reagiraju starije generacije, one koje su ih (trebale) odgojiti. Glumačku postavu čine Milica Mihajlović, Ana Mandić, Jelena Stupljanin, Ermin Bravo, Marko Grabež i Marta Bjelica. Izvedbeno su svi ravnopravni, jednako glumački vješti u igranju tinejdžerki do razine jezivosti koliko lako prelaze iz bezbrižnosti i šaljivosti u bijes i bespomoćnost. Predstava uspješno raskrinkava paradoksalan položaj mladih djevojaka – seksualnost je tabu, a ukoliko žele biti oslobođene tog tereta, pratit će ih društvena stigma.

Vijenac 775

775 - 23. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak