Vijenac 775

Glazba

TADIJINE JESENI U SLAVONSKOM BRODU, 3–10. studenog

Glazbene interpretacije Tadijanovića

Piše Mirta Špoljarić

Ranih 1960-ih Dragutin i Jela Tadijanović počeli su priređivati proslave rođendana u njihovu tadašnjem domu u zagrebačkoj Ilici broj 26, na kojima su u druženju okupljali istaknuta imena zagrebačke i hrvatske kulturne scene. Nakon pjesnikove smrti, zahvaljujući dogovoru bračnog para i Grada Slavonskog Broda o donaciji cjelokupne ostavštine i otvaranja Spomen-doma, proslave Tadijanoviću u čast nastavile su se održavati u Slavonskom Brodu oko datuma njegova rođenja, 4. studenoga. Kulminiralo je to pokretanjem književne manifestacije Tadijine jeseni, koju od 2019. organizira Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda uz brojne partnerske ustanove.


Uspješna suradnja brodske Glazbene škole i Glazbenog učilišta Elly Bašić iz Zagreba

Iz godine u godinu manifestacija raste brojnošću i kvalitetom programa, obuhvatom suradnika i partnera, a posebno mjesto uvijek je rezervirano za dodjele važnih nagrada. Pjesničku nagradu Dragutin Tadijanović Zaklade HAZU dobila je pjesnikinja, glazbenica i pedagoginja Zrinka Posavec za zbirku Marija Callas se baca u more, a povelja Srebrne svirale Dragutina Tadijanovića Ogranka Matice hrvatske u Slavonskom Brodu dodijeljena je Božidaru Petraču. U Spomen-domu priređena je izložba Tvoj prijatelj: priča o prijateljstvu Ivana Gorana Kovačića i Dragutina Tadijanovića, koja je posvjedočila o kratkom, ali intenzivnom prijateljstvu koje nije nestalo ni nakon Kovačićeve tragične smrti.

Tadijine jeseni od početka su otvorile vrata raznovrsnim interpretacijama i reinterpretacijama pjesnikova stvaralaštva, osobito onima koje povezuju pjesništvo i glazbu. Ove godine dva su koncerta uokvirila manifestaciju, i to koncerta na kojima je Tadijanovićeva riječ zasjala u novome ruhu. Važnost se krije u nizu praizvedbi djela hrvatskih skladatelja nadahnutih njegovim stihovima, čime manifestacija daje doprinos njegovanju Tadijanovićeva pjesničkog stvaralaštva i aktivno sudjeluje u promišljanju njegova mjesta u kontekstu suvremenosti, otvarajući na taj način put ka prisutnosti u vremenima koja su pred nama.

Koncert otvaranja 3. studenoga bio je u znaku praizvedbe ciklusa pjesama Zorana Novačića, naslovljena Dječak u sjeni vrbe prema posljednjoj od dvanaest Tadijanovićevih pjesama koje je autor odabrao za uglazbljenje. Novačić je praizvedbu povjerio vrsnim mladim glazbenicima, baritonu Jurici Jurasiću Kapunu i klaviristu Viktoru Čižiću, koji su promišljenom interpretacijom ostvarili sve karakterne nijanse uglazbljenih pjesama i glazbene asocijacije kojima skladatelj boji stihove predložaka. Kapunov sonorni bariton i savršena dikcija te Čižićeva vješta i agilna pijanistička pratnja podarile su Novačićevu ciklusu otvoren put ka drugim hrvatskim pozornicama. Program ove večeri dopunjen je dvjema solističkim izvedbama – Novačićevim klavirskim ciklusom Životinje i Sonatom u A-duru Luke Sorkočevića. Zanimljivo je da je u drugoj Čižić osjetio prostor za reinterpretaciju djela (inače u redakciji Ladislava Šabana) u izraženijem duhu pretklasicizma, čime je ukazao na ono što ga samoga, inače, zanima – kompozicija, aranžiranje i improvizacija.

Tadijine jeseni svečano su zatvorene 10. studenoga koncertom U zelene krošnje uleti vjetar mlad koji je organizirala Glazbena škola Slavonski Brod, već četvrtu godinu zaredom sudjelujući većim projektom na Tadijinim jesenima. Na programu su se našle dvije zborske skladbe uglednih hrvatskih skladatelja, prošle godine praizvedeno Lutanje Tomislava Fačinija i ovogodišnja praizvedba Rano sunce u šumi Ivana Josipa Skendera. Dio je to ideje Glazbene škole o kontinuiranoj narudžbi novih djela u svrhu obogaćivanja glazbeno-pjesničke baštine i širenja literature prikladne za izvedbu učenika srednje glazbene škole. Nakon „velikih“ skladatelja slijedili su oni koji tek dolaze. Brodska škola ostvarila je suradnju s Glazbenim učilištem Elly Bašić iz Zagreba, tako da je izvedeno i praizvedeno jedanaest instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih skladbi učenika srednjoškolaca nadahnutih Tadijanovićevim pjesmama, kao i kratkom temom za flautu koju je Tadijanović zapisao u gimnazijskim danima. Skladbe su pokazale pregršt zanimljivih ideja mladih talentiranih učenika, kao i odlične izvedbe kako njih samih, tako i njihovih prijatelja iz školskih klupa. Važno je dodati da su učeničke skladbe nastale pod mentorstvom Irene Šimičić i Sare Jakopović, profesorica koje su vodile učenike tijekom stvaralačkog procesa u okviru predmeta Vježbe iz kompozicije.

Malo-pomalo, Tadijanovićeva kajdanka postaje sve ispunjenija. Vrijedan je to doprinos manifestacije koja ima perspektivu s lokalnog dosegnuti nacionalni značaj.

Vijenac 775

775 - 23. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak