Vijenac 775

Film

ODRŽAN PRVI JAPANSKI FILMSKI FESTIVAL, ZAGREB, 17–19. STUDENOG

Filmski susret dviju kultura

Piše Elena Sovar

Sedamnaestoga studenoga Kaptol Boutique Cinema udomio je prvo izdanje Japanskoga filmskog festivala. Nakon Zagreba drugi će se dio festivalskog programa preseliti u Tokio, gdje će se, drugi put nakon prosinca 2021, prikazivati kratak ciklus hrvatske kinematografije. Festival je dio programa obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske, istaknuo je na svečanom otvaranju Edouard Tripković-Katayama, glavni direktor Japan Croatia Society. Svečanosti su prisustvovali japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Masato Iso i japanska glumica Izumi Yamaguchi.


Plakat za film Rezonantna duša

Nakon svečanog otvaranja projekcije su nastavljene do nedjelje i za to je vrijeme prikazano šest japanskih filmova. Prvi na redu bio je dokumentarni film Rezonantna duša o Hokiichiju Hanawi, japanskom učenjaku, nacionalnom velikanu iz razdoblja Edo (1603–1868). Iako je oslijepio u dobi od sedam godina, nije odustajao od svojih nauma pa je, slušajući kako mu drugi čitaju, pamtio knjige. Prikupio je veliku količinu vrijedne japanske književnosti i raznih povijesnih materijala iz cijelog Japana. Procjenjuje se da je skupio šezdeset tisuća zapisa. Zapamćen ostaje i po Gunsho Ruishu, golemoj zbirci od oko 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti, koju je objavio u nastojanju da je prenese budućim generacijama. Hanawina misao „za bolji svijet, za bolju budućnost“ zaokružuje film. Na festivalu su prikazani i filmovi Kitakaze Autsajder, WAYA!, Oblik za budućnost i Herojeva melodija, a predstavljen je i Za tunel do ljeta, izlaz zbogom, anime napravljen prema djelu Hachimea Mazea.

Japan je odličan primjer bogate kulturne baštine, nerijetko nimalo nalik Hrvatskoj. Iako nije jedini način za predstavljanje nacionalne kulture, film omogućava predstavljanje više njezinih aspekata. Sveobuhvatnost ovog medija istaknuo je i Edouard Tripković-Katayama naglasivši i da je kultura nezaobilazna grana hrvatsko-japanskih odnosa. Kroz pejzaže, kadrove, sam sadržaj filma i ostale filmske elemente upoznajemo se s drugom kulturom i produbljujemo odnos s njom. U Hrvatskoj postoje brojni klubovi nadahnuti japanskom kulturom, kazao je Tripković-Katayanama.

Tijekom Festivala hrvatskog filma u Tokiju prikazivat će se filmovi Nešto slatko (2023), F20 (2018), Polako nikuda (2023), Nosila je rubac črleni (2022) i dokumentarni film Vatreno srebro o Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.

Japansko-hrvatski filmski festival prepoznat je kao iznimno kulturno događanje te je dobio nominalnu potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj kao i Hrvatskog veleposlanstva u Japanu.

Vijenac 775

775 - 23. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak