Vijenac 775

Matica hrvatska

TROGIR  –  PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Dosjetice, aforizmi…

Danka Radić

Ususret Stivanji (blagdanu sv. Ivana Trogirskog – Dana grada Trogira) Ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirao je predstavljanje knjige Dosjetice, tj. zbirke kratkih umotvorina i bilježaka (aforizama, mudrosnica, parodija, anegdota, uzrečica) plodonosnog i svestranog pisca Nikole Šimića Tonina. Autor progovara o svakodnevici malog čovjeka suočena s nevoljama sredine iz koje potječe idiomima i povjesticama, vješto parafrazirajući mudre izreke naroda koji jako dobro poznaje i s kojim je proživio lijepe i manje ugodne trenutke. Nikola svakom svojom rečenicom, katkada ne libeći se šoka, a povremeno uvijeno i sa zadrškom, upire svojom pisaljkom u srž problema i nedvosmisleno tka vez kritičko-refleksivnih aluzija na političke, jezične i ine anomalije.


Slijeva nadesno: Ana Čagalj, Nikola Šimić Tonin i Danka Radić

A

negdotama britko spaja prošlost i sadašnjost, a aktualnicama i pedantno smišljenim parodijama na određen način proriče hrvatsku budućnost, kako u društvenom uređenju tako i u jeziku. U vječnoj je borbi sa sustavom i bližnjima, ukazujući poput prosvjetitelja što nam je kao čitateljima i njegovim sugrađanima činiti. U kratkim humorističko-satiričkim oblicima (autor ih obožava) krije se prozno savršenstvo koje svatko od nas običnih smrtnika tek treba dosegnuti. A za takvo što nužan je trud, dodatni angažman i neprekidno učenje i usavršavanje, ponajprije u materinskom jeziku.

Kako je neugodno ne poznavati svoj rođeni jezik, tako je i sramotno stidjeti ga se pa se utjecati tuđicama u svakodnevnom govoru i pisanju, što je posebice uočljivo kod mlađih generacija. I na to upozorava autor pa nam elegantno i jezgrovito nudi tzv. novotvorenice (smišljenice i združenice), kojima doprinosi još većem bogatstvu hrvatskog jezika i kulture kao zalog za budućnost i njegovo „neodumiranje“. Poput šahovskog otvaranja, „rešeta“ nas britkim a nerijetko i ubojitim dosjeticama, mudrosnicama i osmislicama. I u tome je Nikola oprezan i taktičan jer ništa ne prepušta slučaju. Ažurnost i korektnost prije svega njegov je moto, u predgovoru knjige istaknuo je Dražen Jergović. Knjigu je predstavila Danka Radić, predsjednica OMH u Trogiru, a dosjetice su čitali autor i pjesnikinja Ana Čagalj. Riječ je o vrijednome djelu, koje će se zasigurno čitati naraštajima.

 

Vijenac 775

775 - 23. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak