Vijenac 774

Aktualno, Naslovnica

GOVOR PREDSJEDNIKA MIRE GAVRANA NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI MATICE HRVATSKE, KD Vatroslav Lisinski, 28. LISTOPADA

Ostvarili smo istinsku slogu

Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske

Zakon o hrvatskom jeziku mogao bi biti usvojen velikom saborskom većinom, pa bi time njegovo donošenje moglo biti i trenutkom istinskoga hrvatskog zajedništva, rekao je Miro Gavran na Glavnoj skupštini MH

Za nekoliko dana navršit će se dvije godine od Izborne skupštine na kojoj su izabrana naša upravna tijela, a meni je pripala čast i dužnost predsjedati našom najstarijom kulturnom institucijom. Budući da se nalazimo na sredini mandata, dopustite mi da u svome govoru rezimiram ono što smo svi zajedno ostvarili u proteklom razdoblju. Pokrenuli smo Festival knjige u Matici hrvatskoj, koji je postao važno mjesto afirmacije dobre knjige, ali i susretište naših članova i ogranaka. Pokrenuli smo tribinu Sučeljavanja u Matici hrvatskoj, na kojoj smo tematizirali bitna pitanja našeg društvenog, gospodarskog i političkog života. Pokrenuli smo Matičin podcast u želji da postanemo dostupni i onim matičarima koji žive izvan Zagreba, a i izvan Hrvatske. Uvećali smo broj naših članova za 25 posto. Prezentirali smo svoj rad na fakultetima te uz sveučilišne profesore pridobili u članstvo i znatan broj studenata.


Članovi Predsjedništva MH: Damir Zorić, Ivica Nuić, Miro Gavran, Dubravka Oraić Tolić i Mario Jareb / Snimio Mirko Cvjetko

Zahvaljujući ponajviše zauzimanju našega gospodarskog tajnika, pridobili smo brojne sponzore i donatore te u prvoj godini djelovanja, putem raspisanog natječaja, novčano potpomogli programe četrdeset naših ogranaka, a u ovoj godini to isto učinili za osamdeset ogranaka. Osnovali smo ili obnovili ogranke u Vitezu, Hrvatskoj Kostajnici, Kupresu, Slavonskom Kobašu, Banjaluci, Tribunju i Pločama, a u pripremi je osnivanje i obnova rada još desetak ogranaka. Snimili smo dokumentarni film o prvih 180 godina postojanja Matice hrvatske te tu visoku obljetnicu na dostojanstven način obilježili u Središnjici i u ograncima. Osnovali smo Savjet Predsjedništva Matice hrvatske želeći još bolju regionalnu zastupljenost i povezanost ogranaka sa Središnjicom. Neke od uspavanih odjela uspjeli smo razbuditi. Povećali smo broj događanja u Središnjici za tri stotine posto, a za četiri stotine posto uvećala se naša nazočnost u medijima.

Jača komunikacija s ograncima

Potrudili smo se i oko transparentnosti i reorganizacije našeg poslovanja te u uredništvima imenovali urednička vijeća kako bi programski sadržaji i naša izdanja bili još kvalitetnija. Nastojali smo neke od važnijih skupova održati izvan Zagreba, što se uz pomoć ogranaka domaćina pokazalo iznimno uspješnim u Belom Manastiru, Sinju, na području Primorsko-goranske županije, u Ozlju, Mostaru, Posušju, Čakovcu, Murteru…

Što je najvažnije: ostvarili smo istinsku slogu, tako da u našem Predsjedništvu, Glavnom odboru, Nadzornom odboru i Časnom sudu odluke donosimo tek nakon konstruktivnih demokratskih rasprava, u većini slučajeva jednoglasno. Stabilizirano je poslovanje u Središnjici. Imamo dobro kolegijalno ozračje i dobru radnu atmosferu. Komunikacija s ograncima doista je na zavidnoj razini, članovi Predsjedništva i Glavnoga odbora prisustvovali su stotinama događaja u našim ograncima, a ja sam kao predsjednik uspio u ove dvije godine obići čak 48 gradova i pritom prešao desetke tisuća kilometara, uz brojne obveze u Središnjici.

Napadi na Nacrt Zakona o hrvatskom jeziku na tri fronte

Prije dvije godine u predizbornom govoru u Studentskom centru dao sam obećanje da ćemo inicirati donošenje Zakona o hrvatskom jeziku. Unatoč sumnjama „nevjernih Toma“, to smo i učinili na odmjeren, stručan način, bez buke i galame s naše strane. Iako smo kod same najave pokretanja te inicijative u siječnju prošle godine, dok još ni jedna rečenica nacrta toga zakona nije bila napisana, doživjeli prvu žestoku seriju napada, odlučili smo ne odgovarati nedobronamjernima.

Napadi su u prvoj fazi išli na naše vrhunske jezikoslovce, članove Radne skupine za izradu Nacrta Zakona, Augusta Kovačeca, Stjepana Damjanovića, Mislava Ježića, Marija Grčevića i Tomislava Stojanova. Kada su vidjeli da nisu uspjeli uzdrmati tu gospodu ni pojedinačno ni kao radnu skupinu vrhunskih stručnjaka koji su se uzajamno uvažavali i sve odluke donosili jednoglasno, napadi su se preusmjerili na Maticu hrvatsku u cjelini. A kada su vidjeli da svih 25 članova Glavnoga odbora podupire jednoglasno Radnu skupinu i Nacrt prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, onda su se napadi preusmjerili na mene kao predsjednika, pa sam mogao o sebi pročitati sve i svašta.

Iako su me odvjetnici uvjeravali da i Matica hrvatska, Radna skupina kao i ja osobno u nekima od tih tekstova možemo pronaći utužive rečenice, ni ja ni bilo tko od matičara nismo se dali isprovocirati, nego smo stoičkom mirnoćom, na kojoj bi nam pozavidio i Mahatma Gandhi, izdržali sve te neugodnosti.

Trenutak hrvatskoga
zajedništva

Imam potrebu istaknuti da su članovi naše Radne skupine odradili opsežan stručni posao volonterski, bez i jedne jedine kune honorara, na čemu im najtoplije zahvaljujem. Zahvalnost dugujem i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, koja je kroz svoj Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika dala potporu našem Nacrtu Zakona. Zahvaljujem i Rektorskom zboru Republike Hrvatske na njihovoj potpori. Naravno, ključna je bila potpora predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je unatoč svim dosadašnjim neuspjelim pokušajima donošenja Zakona, svjestan svih rizika i mogućih prijepora, dao pozitivno očitovanje o Matičinu Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku i uputio ga u proceduru. Zahvalnost dugujemo i ministru Radovanu Fuchsu i ministrici Nini Obuljen Koržinek, koji su i osobno stali iza Zakona te ga sa svojim službama razradili i pripremili za javnu raspravu, a potom i za saborsku proceduru, tako da su sačuvali bit Matičina prijedloga. Jedinu primjedbu koju i ja kao predsjednik Matice hrvatske i većina matičara i nadalje imamo jest da bi za provedbu Zakona bilo dobro da je sjedište Vijeća za hrvatski jezik ili u Matici hrvatskoj, ili u HAZU-u ili u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža kako bi se izbjegli neželjeni prijepori koje imamo u jezikoslovnoj zajednici.


Miro Gavran predstavio je rezultate rada MH

U razgovorima sa saborskim zastupnicima iz različitih parlamentarnih klubova te iz njihovih medijskih istupa daje se naslutiti da bi Zakon mogao biti usvojen velikom saborskom većinom, pa bi time njegovo donošenje moglo biti i trenutkom istinskoga hrvatskog zajedništva.

Zahvalni smo svim novinarima, intelektualcima, urednicima i matičarima koji su hrabro i javno branili donošenje Zakona o hrvatskom jeziku, koji je doista i odmjeren, i moderan, i jednostavan, a usto počiva i na Zlatnoj formuli hrvatskog jezika u kojoj se brane i afirmiraju i ča, i kaj, i što. U Zakonu se poštuju jezici nacionalnih manjina, ne zadire se ni u književnu ni u privatnu komunikaciju, a po stoti put ističem da se odnosi samo na javnu i službenu uporabu hrvatskoga jezika.

Iako smo proteklih godinu i pol dana javno komunicirali da u Zakonu nema ni inspektorata ni zabrana, dugo su nas napadali s tvrdnjom da naš Zakon počiva na zabranama.

Matica hrvatska i nadalje će čuvati i njegovati hrvatsku riječ

Drage matičarke i dragi matičari, sada kada se nalazimo u osvit donošenja desetljećima željena i iščekivana Zakona o hrvatskom jeziku, kada je posve izvjesno da ćemo uskoro dobiti i Vijeće za hrvatski jezik od petnaest stručnjaka i kroz njega institucionalnu skrb o svom materinskom jeziku, nemojte misliti da je ovo kraj našeg angažmana na tom polju. Matica hrvatska i nadalje će čuvati i njegovati hrvatsku riječ. Naš zadatak bit će i nadalje pomagati hrvatskim jezikoslovcima da u zdravu društvenom okruženju rade svoj posao na znanstven način, bez patroniziranja od strane bilo koje političke opcije. Matica hrvatska odradila je svoju dionicu kao i mnogo puta do sada u svojoj povijesti, kao i 1967, kada je donesena iznimno važna Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Nakon što saborski zastupnici usvoje Zakon, naš će idući cilj biti izbor ponajboljih stručnjaka u Vijeće za hrvatski jezik.

Drage matičarke i dragi matičari, osjećam neizmjernu zahvalnost prema svima vama koji ste nesebičnim volonterskim radom u protekle dvije godine pridonijeli hrvatskoj kulturi, znanosti, gospodarstvu. Zahvalan sam kolegicama i kolegama iz naših upravnih tijela, zaposlenicima iz Središnjice, svim vodećim ljudima naših ogranaka i odjela, našim donatorima i podupirateljima. Zahvalan sam poznatim i nepoznatim pomagačima, pa i našim simpatizerima koji pohode naše programe, zahvalan sam svima kojima je Matica hrvatska u srcu. Hvala vam svima na svemu što ste učinili da život u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u svakoj zemlji u kojoj obitavaju Hrvati bude sustavna afirmacija našega identiteta i naših vrijednosti.

Ne bježeći od kritičkih prosudbi, promišljanja i novih ideja o vođenju naše udruge, pozivam vas sve da ostanemo posvećeni čuvari hrvatske kulture i znanosti, pozivam vas da i nadalje ostanemo matičari na koje će jednoga dana naši potomci biti ponosni jer nas na to obvezuju naši prethodnici, koji su i u mnogo težim vremenima od ovih bili beskompromisni čuvari i graditelji hrvatskog identiteta.

Vijenac 774

774 - 9. studenoga 2023. | Arhiva

Klikni za povratak