Vijenac 773

Matica hrvatska

JASTREBARSKO – POETSKO-GLAZBENI PROGRAM

Susret kajkavskog pjesnika i šansonijera u pjesničkom dvorištu

Klementina Škrabe

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom organizirao je drugu godinu zaredom poetsko-glazbeni program U pjesničkim dvorištima. Ovogodišnji program održan 6. listopada bio je posvećen velikom hrvatskom pjesniku Dragutinu Domjaniću, čiju 90. obljetnicu smrti obilježavamo.


Adam Končić publici je predstavio svoju interpretaciju Domjanićevih pjesama

/ Snimio Matija Grgas

Poezija Dragutina Domjanića privukla je i ove godine velik broj poklonika poezije i glazbe. Na kraju programa radost se mogla pročitati na licu svih prisutnih, i publike i izvođača. Velikog Dragutina Domjanića publici je predstavio dramski umjetnik i pjevač Adam Končić uz klavirsku pratnju Olivera Beloševića, mlada sopranistica Ljubica Nikolić uz klavirsku pratnju Zrinke Cvitanović te glumci Kazališta Škrabe Dorian Rodić, Maja Žalac, Jana Valečić, Mark Krcivoj, Anamaria Škoc i Niko Pavelić.

Na kraju se Adamu pridružilo Gradsko pjevačko društvo Javor pod ravnanjem Ive Barač, a zapjevalo je i cijelo „pjesničko dvorište“ – svi koji su se tada našli u toploj atmosferi drevnog jaskanskog dvorišta, iza kuće u kojoj su nekoć živjeli velikani Ante i David Starčević.

Za scenarij i izbor pjesama zaslužan je Nino Škrabe, koji je zapisao: „Brojne su Domjanićeve popevke uglazbljene, a neke su od njih postale pravi zimzeleni hitovi i narodna svojina, kao na primjer Fala i Popevke sem slagal ili Kaj i K suncu prosi vsaka roža. Ako je Dragutin Domjanić najvažniji hrvatski kajkavski pjesnik, onda je nedvojbeno najvažniji kajkavski šansonijer Adam Končić pa nam je drago da smo ovim programom mogli spojiti njih dvojicu.“

Voditeljica programa U pjesničkim dvorištima bila je predsjednica OMH u Jastrebarskom Klementina Škrabe, majstor tona Dražen Borovec, majstor rasvjete Ivica Batušić, a fotograf i snimatelj Matija Grgas. Za scenografiju se pobrinula Dijana Šamec Jurmanović i njezin Cvjetni atelier Dijana.

 

Vijenac 773

773 - 25. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak