Vijenac 773

Matica hrvatska

SISAK – POETSKE TRIBINE

Sisačka poezija doma i na otoku

Siniša Matasović

Prepoznatljiva poetska tribina Stihovnica Siska, koja se odvija u kontinuitetu od 2010, održana je i ove godine u punom planiranom opsegu na deset tribina uz nastupe domaćih sisačkih pjesnika i uglednih gostiju: Sanju Lovrenčić, Lanu Derkač, Davora Šalata, Žarka Jovanovskog, Borisa Kvaternika, Davora Grgurića i Ladu Žigo Španić. Završne dvije tribine priređene su u listopadu, najprije uz gostovanje Božice Brkan u Sisku, a zatim i kao gostovanja istaknutih predstavnika OMH Sisak u Kolanu na otoku Pagu.


Sisački pjesnici na gostovanju u Kolanu na Pagu

Božica Brkan nastupila je s recentnim izborom svoje poezije pred sisačkom publikom 12. listopada u Kulturno-povijesnom centru Sisačko-moslavačke županije. KPC SMŽ je u 2023. godini postao privremena adresa sisačkih matičara zbog još aktualnih posljedica potresa. Brojnu je publiku na početku večeri pozdravio ravnatelj KPC Ivica Valent, izrazivši puno razumijevanje za poteškoće u kojima su se našli članovi OMH u Sisku i spremnost za dalju suradnju. Božica Brkan govorila je i o svojoj povezanosti s rodnom Moslavinom te konstantnom suradnjom s pjesnicima i ostalim kulturnim akterima tog kraja, a dotaknula se i svojeg produktivnog novinarskog i proznog stvaralaštva. Njezin nastup pratilo je otvaranje izložbe fotoportreta Hrvatski književnici Miljenka Brezaka. O izložbi je uz autora Brezaka uvodnu riječ održao uvaženi umirovljeni diplomat i književnik Đuro Vidmarović. Izloženi su portreti sudionika Stihovnice Siska unatrag desetak godina, kao i portreti mnogih dobitnika nagrade Kvirin za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu. Izložba je tijekom ljeta bila postavljena u prostorijama Fotokluba Zagreb, a 30. studenog očekuje se i postavljanje u Budimpešti, u okviru projekta Hrvatska književna Panonija VI, koji će već tradicionalno organizirati Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski sa svojim partnerima iz Mađarske i Vojvodine. U drugom dijelu poetskog programa predstavio se i rado viđen gost iz Sarajeva Dragan Mučibabić.

Jedino gostujuće izdanje Stihovnice Siska u 2023. godini održano je 16. listopada u Kolanu na otoku Pagu u okviru Susreta pjesnika Siska i otoka Paga. Manifestacija je priređena u sklopu obilježavanja blagdana sv. Luke, zaštitnika Župe u Kolanu. Uspješno gostovanje organizirano je na inicijativu Rajka Mladenovića, rođenog Siščanina s trenutnom adresom na Pagu. Sisačke pjesnike na reprezentativan su način dočekali i ugostili predsjednik OMH u Kolanu Ivo Oštarić, tajnik Šime Šugar te načelnik Općine Kolan Šime Gligora i predstavnici Turističke zajednice.

Od sisačkih pjesnika uz spomenutoga Rajka Mladenovića nastupili su: Đurđica Vuković, dopredsjednica OMH u Sisku te glavna i odgovorna urednica časopisa Riječi, nagrađivana i sve zapaženija pjesnikinja Sanja Domenuš, Željko Maljevac, pjesnik, romanopisac te glavni i odgovorni urednik Novog sisačkog tjednika, i Siniša Matasović, dugogodišnji voditelj Stihovnice Siska i predsjednik Ogranka DHK-a Sisačko-moslavačke županije. Pridružili su im se autori s Paga: Ivan Gligora, pjesnik, Vlatko Majić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Ogranka u Zadru, Ivan Dabo, pjesnik i gradonačelnik Grada Novalje i don Šime Zubović. Uz pjesnički nastup otvorena je i zanimljiva izložba slika Branke Ćetković iz obližnjih Mandri. Program je završio posjetom etnozbirci Kolana i nadaleko poznatoj sirani Gligora, a dogovoren je i nastavak suradnje dvaju ogranaka kroz planirani uzvratni posjet paških pjesnika Sisku u 2024. godini.

Stihovnica Siska 2023. realizirana je uz potporu Ministarstva kulture i medija RH te Fonda za kulturu Društva hrvatskih književnika.

 

Vijenac 773

773 - 25. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak