Vijenac 773

Matica hrvatska

Uz skupnu izložbu Naši suvremenici, Galerija MH, 12–20. listopada

Matica za mlade umjetnike

Piše David Brajković

U Galeriji Matice hrvatske od 12. do 20. listopada održana je izložba odabranih radova mladih umjetnika prijavljenih na natječaj Naši suvremenici. Tema natječaja bila je portret, koji su mladi umjetnici dočarali različitim slikarskim i crtačkim tehnikama te pokazali iznimnu širinu izričaja na relativno malenu uzorku. Portretirane osobe mogle su biti javne ličnosti, medijski eksponirane ili potpuno nepoznate široj javnosti, stoga se na zidovima Galerije moglo naići na prijatelje i članove obitelji mladih umjetnika, no i javnosti poznatije osobe poput Josipe Lisac i Massima Savića. Zidove Galerije krasili su radovi Mihovila Ujevića, Ivone Vojvodić, Katarine Bukarice, Mislava Tadića, Kristine Topić, Maje Perak, Elene Kiss, Tine Medić, Lare Zajac, Nike Ševerdija, Marte Licul te Izabele Blažutić.


Pobjednik natječaja Naši suvremenici Mislav Tadić

Kvalitetu pristiglih radova ocjenjivalo je povjerenstvo Matice hrvatske. Najboljim radom jednoglasno je proglasilo rad osječkog umjetnika Mislava Tadića. Njegovo djelo, portret prijatelja Ivana Nikolića, privuklo je pozornost originalnošću i tehničkom vještinom. Voditelj Galerije Matice hrvatske Vanja Babić pohvalio je rad naglasivši da odiše ekspresivnošću te da  unosi dinamiku u statičan oblik. Rekao je da su autori svojim radovima naizgled usku temu portreta prikazali doista raznovrsnim i inovativnim pristupima, što znači da svaka tema može unutar sebe biti raznolika i privlačna kada je dana u prave ruke.

Natječaj namijenjen umjetnicima mlađim od trideset godina dio je nastojanja Matice hrvatske da uključi mlađu populaciju u kulturne aktivnosti kako bi obogatila hrvatski kulturni prostor novim licima i sadržajem.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran podsjetio je na povijest potpore Matice hrvatske mladim umjetnicima i to ne samo u domeni slikarstva nego i na drugim područjima djelatnosti, poput glazbe i medijske kulture. Govorom se posjetiteljima obratio i autor pobjedničkog rada, koji je zahvalio svima na dolasku i istaknuo da se na natječaj prijavio slučajno zbog čega ga je pobjeda još više iznenadila.

Izložba je bila prilika za mlade umjetnike da pokažu talent i steknu priznanje za svoj rad te je dodatno osnažila Maticu hrvatsku u nastojanju da promiče umjetnost među mladim generacijama i utvrdi položaj institucije koja je, prema riječima predsjednika Gavrana, „mjesto gdje se odvijaju važna zbivanja“. Valja naglasiti da je otvaranje izložbe održano nedugo nakon predstavljanja knjige Darije Alujević Mila Wod – prva hrvatska kiparica u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Petrinji, što dodatno ilustrira snažno ustrajavanje na umjetničkom izričaju u organizaciji MH te njezino baštinjenje hrvatske kulturne prošlosti, ali i budućnosti. Izložba je ostvarena uz potporu tvrtke Bina-Istra. 

Vijenac 773

773 - 25. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak