Vijenac 773

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJAMO

GAVELLA SE VRAĆA S KOZMIČKIM ŽONGLERIMA

Gradsko dramsko kazalište Gavella se, nakon višegodišnjeg neigranja u Frankopanskoj 10, napokon vraća u svoj dom i to s komadom Kozmički žongleri Kalmana Mesarića napisane 1922. Predstavu, kojom se 27. listopada 2023. otvara i nova scena Mala Gavella, režira Ivan Penović, a, između ostalih, igraju i Barbara Nola, Natalija Đorđević, Enes Vejzović, Domagoj Janković, Filip Križan i Marko Petrić.


Plakat Kozmički žongleri / Izvor GDK Gavella

Riječ je o djelu sastavljenu od tri motivski vezane, ali narativno samostalne jednočinke a, kako stoji u najavi, u adaptaciji i režiji Ivana Penovića, jednog od najzanimljivijih mladih autorskih glasova hrvatskog teatra, Kozmički žongleri na scenu donose priču „gdje je čovjek u igri bogova samo loše izrezbarena figurica“.

BOBIJEVI DANI SMIJEHA

Jesen u Histrionskom domu već je dugo godina rezervirana za Bobijeve dane smijeha. Festival je to komedija posvećen velikom histrionu Josipu Bobiju Marottiju, u čiju se čast održava još od 2012.

 

Josip Bobi Marotti / Izvor Histrion

Festival se otvara 7. studenog s Krčmaricom Purgericom (Carlo Goldoni), a na programu će se naći i predstave Holivudski san (Miloš Đurović i Dušan Matejić) Pozorišta Slavija iz Beograda, Potonuće Titanika (John Fiske) Ludens Teatra iz Koprivnice, Art (Yasmina Reza) HNK-a u Varaždinu, Levan Beach Hotel (Michael i Susan Parker) Istarskoga narodnog kazališta, ali i Tri put Bog pomaže (Marjan Kiš) Hrvatskog kazališta iz Pečuha. Čitav se program može naći na internetskim stranicama Histriona.

LJUBAVNA PISMA KAZALIŠTA PLANET ART

Melodrama A. R. Gurneyja, nominirana za prestižnu Pulitzerovu nagradu za dramu, ne silazi sa svjetskih pozornica već pola stoljeća, a pred hrvatsku publiku dovode je doajeni našeg teatra Slavica Knežević i Marko Torjanac u produkciji Kazališta Planet Art.

 

Prizor iz predstave
Ljubavna pisma / Izvor Planet Art

Dopisivanje Andrewa i Melisse započinje slanjem poruka u školi za vrijeme nastave, što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama. Kamo ih vodi slučajan susret nakon mnogih godina, je li moguć popravni iz ljubavi i jesu li, nakon toliko godina, njih dvoje iste osobe kao one iz pisama samo su neka od zanimljivih pitanja koja golicaju maštu. Sudeći po objavama na društvenim mrežama, predstava osvaja publiku diljem Hrvatske, a zagrebačka ju publika ponovno može pogledati već 29. listopada u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

MASKE DRAŽENA ŠIVAKA U EXITU

Zagrebačka premijera nove predstave Dražena Šivaka u nedjelju, 29. listopada, održat će se u Teatru Exit.


Dražen Šivak u
predstavi Maske / Snimio M. Ercegović

Riječ je o komadu Kazališta Grupa u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama i u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom Exit. Predstavom Maske oživljava se tradicija commedije dell’arte te glumac, u obliku predavanja, objašnjava značenje maski i arhetipove koji su predstavljeni u toj tehnici. Putujući kroz klasičnu dramsku književnost Hrvatske i svijeta (Držić, Shakespeare, Molière…), gledatelji povezuju arhetipske priče o ljudskim odnosima te stvaraju paralele s karakterima naših suvremenika. Osim premijere, Maske igraju i u Studiju Exit u Gundulićevoj 37/1 4. i 9. studenog.

Vijenac 773

773 - 25. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak