Vijenac 773

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Gloria Fabijanić Jelović

5. Dani rane glazbe

Peto jubilarno izdanje Dana rane glazbe u Rijeci i ove se godine održava u riječkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije kod Kosog tornja. Prvi je koncert s velikim uspjehom održan 15. listopada, uz nastup Ane Benić Šalinović i Metoda Sironića na traversu i Jelene Tihomirović na čembalu. Riječki barokni solisti – RiBaSol nastupit će 29. listopada sa sopranisticom Josipom Bilić.


Riječki barokni solisti

Festival se zatvara 5. studenoga nastupom slovenskog dua u sastavu Gregor Fele, barokno violončelo i Domen Marinčič, viola da gamba. Organizator je udruga Corona Laurea Lovran, a ulaz na sve koncerte slobodan.

Nova koncertna sezona riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca

Nova koncertna sezona riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca otvorena je dvama sjajnim simfonijskim koncertima pod vodstvom maestra Valentina Egela, bilo je to dvostruko slavlje, Rahmanjinov i Papandopulo. Večer prvog koncerta započela je Koncertom za klavir i orkestar br. 2 u c-molu Sergeja Rahmanjinova u izvedbi ugledne pijanistice Martine Filjak, koji je duboko emotivno i zgusnutom energijom i strašću, ali i lirskom čežnjom i snovito na publiku prenijela pijanistica. Dugi, dugi pljesak publike izmamio je i dodatak – Preludij za lijevu ruku Aleksandra Skrjabina.

Uslijedila je Simfonija br. 2 Borisa Papandopula, u kojoj je homogen orkestar bio poput glazbenog tijela prepuna emocija, dok je u četvrtom stavku glazbeni doživljaj dodatno oplemenila mezzosopranistica Emilia Rukavina lijepim, snažnim i čistim vokalizama. I drugi koncert bio je poseban užitak za posjetitelje, kojih je, nažalost, bilo znatno manje no na prvom koncertu, a prvo je na programu bilo Vrzino kolo za klavir i orkestar Borisa Papandopula, vrhunski napisano djelo, svježih i izvornih pučkih prizvuka, kojeg je motoričku invenciju beskrajno uvjerljivo donijela pijanistica Martina Filjak pokazavši i na ovom koncertu virtuoznost i duboko razumijevanje Papandopulova zahtjevnoga skladateljskog nerva. Sljedeće Papandopulovo djelo bio je Koncert za ksilofon i gudače u kojem se publici kao solist predstavio mladi član Riječkoga simfonijskog orkestra, prvi udaraljkaš, Pedro Rosenthal Compuzano, a izvedba je posvećena prerano preminulu glazbeniku tog orkestra Dariju Grguriću. Četverostavačno djelo, neoklasičnog karaktera, solist je izveo ležerno, ali precizno i dinamički lijepo iznijansirano, u izvrsnoj suigri s orkestrom i dirigentom Egelom. U drugom dijelu koncerta publici se u svoj svojoj zvukovnoj raskoši predstavio Riječki simfonijski orkestar Simfonijom br. 2 u e-molu, op. 27 Sergeja Rahmanjinova, pod znalačkim vodstvom maestra Valentina Egela, posve predana muziciranju.

Vijenac 773

773 - 25. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak