Vijenac 772

Književnost

KNJIŽNIČARI PREPORUČUJU

Višesmjerno pamćenje

Neven Ušumović, Gradska knjižnica Umag

Natka Badurina, Strah od pamćenja: književnost i sjeverni Jadran na ruševinama dvadesetog stoljeća


Izd. Disput, Zagreb, 2022.

Knjiga Natke Badurina Strah od pamćenja vrhunac je njezina dosadašnjega znanstvenog rada, kulturnih i književnih studija pamćenja. Natka Badurina (Rijeka, 1967) izvanredna je profesorica na Sveučilištu u Udinama, doktorirala je u Zagrebu, a bila je zaposlena i na sveučilištima u Padovi i Trstu. Tema knjige Strah od pamćenja načini su na koji su u pograničnom području sjevernog Jadrana zapamćeni konflikti 20. stoljeća: u osobnim pamćenjima, u medijima pamćenja (književnost, film, kazalište…) te u institucionaliziranom kolektivnom pamćenju. Naime, teškoće pamćenja s osobitom se kompleksnošću pojavljuju u pograničnim područjima, gdje su etnički, jezični, socijalni i politički odnosi zapleteni i obilježeni promjenama granica i državnih režima. Konfliktne odnose na sjevernom Jadranu autorica je organizirala u četiri „tematska čvora“: D’Annunziova okupacija Rijeke, talijanska okupacija jugoslavenskih zemalja od 1941. do 1943, nacistički logor Rižarna San Sabba u Trstu te partizanski zločini i istarski egzodus na kraju i nakon Drugoga svjetskog rata. Zajedničko je pamćenje čovječanstva utopija, piše autorica, prikladnije je težiti pregovaranju i uvažavanju tuđe pripovijesti. Oslanjajući se na te uvide, Natka Badurina ne odriče se „vjere da proučavanje pamćenja, koje uključuje podjednako i analizu konfliktnih diskursa i iznalaženja primjera transnacionalnog dijaloga, može postati i nekom vrstom rada na pomirenju“. Vrlo aktualna i izvrsno napisana knjiga!

Tea Tulić,
Strvinari staroga svijeta


Izd. Oceanmore, Zagreb, 2023.

Dugo očekivan novi roman Tee Tulić (Rijeka, 1978) ima dva glavna junaka, oca i kćer, a njihov je odnos razrađen lirskim, figurativnim jezikom, istovremeno suosjećajno i nemilosrdno lucidno. Svako poglavlje knjige ima snagu izvrsne kratke priče. Mediteranski su motivi originalni: u rasponu od najcrnjih dubina do ushićene transcendencije. Figure sanjarenja i sna daju tekstu psihičku i emotivnu suptilnost. Roman odrastanja koji će se dugo pamtiti!

Igor Ivko, Početnici


Izd. Disput, Zagreb, 2023.

Romaneskni prvijenac Igora Ivka (Varaždin, 1986.) nadovezuje se na njegovu zbirku kratkih priča Nepovredivo mjesto (Disput, 2021; Nagrada Istarske županije Edo Budiša). Mlade junake romana Lotu i Marina zatječemo u velikom njemačkom gradu u borbi za dostojan posao. Došli su onamo puni strasti za društvenim životom, čiji su proplamsaj kao studenti filozofije nakratko doživjeli prilikom blokade fakulteta u neimenovanom dalmatinskom gradu. Diskrepancija između grada o kome su sanjali Lota i Marin i grada u kojem se bore za dostojan život naprosto je potresna. Posebnu vrijednost Ivkovim pričama, a još više romanu, daje činjenica da promišljenom književnom poetikom približava čitateljima nevolje u koje upada čovjek današnjice, pokraj kojega na ulici većina prolazi s ignoriranjem. Lota i njezin bunt, njezina strastvena imaginacija, osobito privlače pozornost čitatelja romana.

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak