Vijenac 772

Matica hrvatska

ZABOK  – PREDAVANJE

Vinogradarstvo i vinarstvo u doba klimatskih promjena

Darko Fiket

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku u Gradskoj galeriji održano je predavanje Vino jučer, danas, sutra – utjecaj vremena na poljoprivredu Patrika Jureše, asistenta na Geofizičkom odsjeku PMF-a.

Nakon uvodnih riječi i pozdrava predsjednice Ogranka Sandre Babnik Lončar uslijedilo je predavanje. Naglašeno je da se u posljednjih 25 godina pojavio trend porasta u godišnjoj temperaturi zraka tijekom kojih osjećamo velike ekstreme u mjerenim oborinama (od suša do poplava) i povećanje u trajanju srednje godišnje duljine sušnih razdoblja. Upravo taj porast prosječne temperature zraka utječe na promjene u odvijanju fenofaza svih biljaka, a osobito vinove loze.


Patrik Jureša asistent je na Geofizičkom odsjeku PMF-a

Zbog klimatskih promjena dolazi i do promjene u prinosu, rokovima berbe i kemijskom sastavu grožđa. Kao posljedicu tih promjena u Zagorju ćemo imati manje kisela vina, ali s većim postotkom alkohola. Na tragu toga mijenjat će se i sorte, zaključio je Jureša.

Hrvatska ima velik broj autohtonih sorti vinove loze – 125 primki koje se nalaze u nacionalnom kolekcijskom nasadu autohtonih sorti. Povoljni klimatski uvjeti, reljef i tlo te raznolikost sorti, kao i suvremena tehnologija, učinili su da Hrvatska bude zapažena vinogradarska zemlja koja može ponuditi kvalitetne i vrhunske proizvode koji mjesto pronalaze i na najzahtjevnijem turističkom tržištu. Zagorje je tu posebno zastupljeno jer je Krapinsko-zagorska županija druga kontinentalna županija u Republici Hrvatskoj po broju noćenja i dolazaka turista, kojima nudi bogatu etno-gastronomsku ponudu proizvoda i usluga.

 

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak