Vijenac 772

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Tri brata džezera

Mladen Mazur

U svijetu jazza nije često da se tom glazbom uspješno bave trojica braće. Pamtimo slučaj braće Jones, pijanista Hanka, trubača/kornetista Thada i bubnjara Elvina. Sva su trojica zauzimala vršna mjesta u svjetskom jazzu, no i naš se jazz može pohvaliti jednom takvom rijetkom pojavom. Riječ je o obitelji Kovačević iz Čakovca, braći Joshui, Abelu i Maaseju kojima je otac, nasljednik doktora Branka Lovreca na položaju predsjednika Baptističkih crkava Hrvatske, nadjenuo religijska imena i od kojeg su naslijedili naklonost prema glazbi. Tu je naklonost pokazao kad je u sklopu crkvenog kompleksa u Čakovcu dao sagraditi i manju koncertnu dvoranu, koja i danas služi za razne glazbene potrebe.

Najstariji sin Maasej (1984) prve je glazbene korake započeo u obitelji i u glazbenim školama u Čakovcu i Varaždinu, a jazz-glasovir diplomirao je u austrijskom Klagenfurtu na Kärtner Landeskonservatoriumu kod profesora Roberta Bargarda. Godine 2019. dobiva nagradu Status za najperspektivnijeg jazz-pijanista u Hrvatskoj. Surađivao je s američkom pjevačicom Gwen Hughes, a nastupa na međunarodnim festivalima jazza u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. U ljetu 2007. svirao je koncerte u Zagrebu, Mariboru i Klagenfurtu prateći jazz-asa tog vremena, austrijskoga multipijanista Josepha Joea Zawinula. S raznim je sastavima nastupao u Egiptu, Poljskoj i Kini, a surađivao je s Branimirom Gadzikom, Antom Gelom i Tomom Ri­ch­ardsonom te s nizom imena „zabavne glazbe“.


Nastup braće Kovačević u Sisku /
Snimila Maja Redžić Pahić / FK Sisak

Abel (1986), srednji brat, glazbenu je karijeru također započeo u krugu obitelji. S osam godina prvi instrument su mu bili bubnjevi, koje će poslije usavršavati kod bubnjara Roberta Jambrušića Džebe. S bratom i prijateljima 1995. osniva Intro Band, s kojim nastupa diljem Hrvatske, a 2002. pridružuje se big bandu u Čakovcu, kojega je i danas član. Pet godina poslije upisuje studij u klasi Howarda Curtisa na Jazz-akademiji pri Hoch­schule für Musik und Darstellende Kunst, na kojoj će 2011. i diplomirati. Nastupao je u brojnim europskim zemljama, a usavršavao se suradjujući s brojnim imenima svjetskoga bubnja poput Adama Nussbauma, Johna Raileyja, Jimmyja Cobba, Jeffa Ballarda i Billyja Harta. Od domaćih džezista vrijedi tu spomenuti Matiju Dedića, Primoža Grašiča, Stjepka Gutta i Igora Geržinu.

Najmlađi brat Joshua (1993) s devet godina upisuje glasovir na Glazbenoj školi u Čakovcu, a s jedanaest saksofon na varaždinskoj glazbenoj školi u klasi Davorina Premeca. Nakon završetka srednje škole Joshua glazbenu naobrazbu nastavlja na Bečkom konzervatoriju, gdje saksofon studira u klasi Sandra Moria. Master-studij upisuje 2022. na Gustav Mahler Privat Universität für Musik, gdje usavršava jazz-saksofon u klasi profesora Michaela Eriana. Dugi niz godina djeluje i kao studijski glazbenik u raznim domaćim i stranim sastavima. U ovom je trenutku Joshua cijenjeni alt- i tenor-saksofonist, koji izvodi domaći i strani jazz.

Unatoč povremenim suradnjama braće s imenima „zabavne glazbe“, treba ih prepoznati kao naš prvorazredan obiteljski jazz-fenomen.

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak