Vijenac 772

Naglasak

SPLIT: ODRŽAN 6. MEDITERANSKI FESTIVAL KNJIGE

Splićani uz knjigu i književnike

Piše Snježana Šetka

Šesti MFK u Splitu okupio je 50 nakladnika, brojne autore i 16 tisuća posjetitelja

Knjiga je opet u modi ako je suditi po posjetiteljima 6. Mediteranskog festivala knjige, koji je od 27. rujna do 1. listopada održan u velikoj dvorani na Gripama u Splitu. Rijetki su izišli sa sajma bez knjige pod rukom, a mnogi su kupili i više naslova.

Zadovoljni su organizatori – Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore što su uspjeli okupiti gotovo 50 nakladnika iz cijele Hrvatske i brojne autore koji su privukli ljubitelje pisane riječi na najveći dalmatinski sajam knjiga. Pokrovitelji su festivala bili Ministarstvo kulture i medija, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split.

 

Urednik programa MFK Kruno Lokotar i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek / Snimila Ivana Ivanović / PIXSELL

„Šesti Mediteranski festival knjige u cjelini se može ocijeniti vrlo uspješnim, imamo pozitivnu ocjenu i od posjetitelja i od nakladnika. Moram istaknuti programsku raznolikost te svakako odličnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom u dovođenju školske djece na Festival i radionice. Zalog je to stvaranja interesa budućih čitatelja. Važni su i poslovni kontakti prevoditelja, knjižara, pisaca, dizajnera, mnoge nove ideje predstavljene su nakladnicima“, rekao je na kraju predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina. Prema podacima organizatora, sajam je posjetilo 16 tisuća posjetitelja, što je više nego dosad rekordne 2022.

Šesti MFK otvorila je ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek u ulozi izaslanice predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Ministrica je već prvog dana na prigodnom panelu stala u obranu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku koji je ponikao u Matici hrvatskoj, odakle je upućen u nadležna ministarstva kako bi ove jeseni napokon mogao biti donesen u Hrvatskom saboru.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak nije došao na otvaranje zbog bolesti, ali je poslao pročelnika za društvene djelatnosti Marija Negotića. Splitsko-dalmatinsku županiju predstavljao je dožupan Stipe Čogelja rekavši da je njemu MFK najdraža manifestacija u Splitu i zaslužuje svu potrebnu potporu.

Radionice za djecu iz cijele županije

U pet dana trajanja Festival je ponudio susrete s autorima iz Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, ali i brojne radionice za djecu i učenike, od literarnih, likovnih, stripovskih, nutricionističkih, do pričaonica i maštaonica. Na Gripe su dolazila djeca iz škola iz cijele županije i uživala na radionicama Renata Baretića, Jelene Pervan, Hrvoja Marka Peruzovića, Tamare Bilankov, Ivana Marušića, Jasne Žiljak, Vesne Bosanac...



Mladi čitatelji na druženju sa Sanjom Polak / Izvor MFK

Od autora su najviše pozornosti izazvali Sanja Polak i Aleksandar Stanković sa svojom Deprom. Iako nije došla s novom knjigom, Sanju Polak okružili su mali obožavatelji, što pokazuje kako popularnost njezina serijala o Paulini P. ne posustaje. Djeca su upijala svaku njezinu riječ ispunivši prostor pred glavnom pozornicom, a autorica se prepustila razgovoru s mališanima.

Koje su knjige bile najviše tražene?

Bez premca – slikovnice, koje su većinom bake kupovale za unuke pripremajući se već za božićno darivanje. Biografije poznatih ljudi uvijek su privlačno štivo čitateljima. Hit je bila biografija Bona Voxa Surrender – 40 pjesama, jedna priča nedavno objavljena u izdanju Profila. Hena.com iskazala se sa zanimljivim naslovima poput knjige hrvatskog književnika Denisa Peričića San o Križaniću, posvećena Hrvatu koji je otišao do krajnjih granica, a mi o tome baš i ne znamo dovoljno.

Dio bogata nakladništva izložila je i Matica hrvatska s neizostavnom Juditom Marka Marulića – ipak smo u Splitu, Životom i djelom Ivana Meštrovića autorice Marije Meštrović, ali i Matoševim pjesništvom Dubravke Oraić Tolić, u kojoj su i Matoševe pjesme i epigrami. Ipak je 150 godina od njegova rođenja.

Štand Znanja uvijek je privlačan s naslovima koje biste najradije u vrećama ponijeli doma, od Julie Heiland, Diana – kraljica srca, preko Putnih zapisa jednog mačka autora Hira Arikawe do vrlo tražena Spartanskog sokola Conna Igguldena, kojega smatraju jednim od najboljih autora povijesnih romana današnjice i mora drugih naslova.

Među izlagačima bili su i nakladnici koji pokrivaju vjersku tematiku, Kršćanska sadašnjost i Verbum iz Splita, koji je nedavno objavio knjigu pok. pape Benedikta XVI. Što je kršćanstvo. Književni krug Split izložio je svoja djela pred domaćom publikom. Uza sve to, nedostajala je Školska knjiga sa svojom ponudom i popustima.

Organizatori su otišli zadovoljni s porukom: Hvala ti, Splite! Vidimo se iduće godine!

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak