Vijenac 772

Matica hrvatska

ČAKOVEC  – PREDSTAVLJANJE ZBORNIKA

Popularizacija sv. Jeronima među narodom

Saša Vuković

 

 

U Domu kulture u Štrigovi 2. listopada održana je svečana promocija zbornika o štovanju svetoga Jeronima u tom međimurskom mjestu, Sanctus Hieronymus Stridone parva natus. Zbornik, koji okuplja radove osmero istaknutih stručnjaka s područja teologije, povijesti, povijesti umjetnosti, lingvistike i srodnih disciplina, rezultat je zajedničkoga nakladničkog projekta Varaždinske biskupije, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Centra za istraživanje Međimurja i Centra za proučavanje života i djela svetog Jeronima Hieronymianum iz Splita te je objavljen kao 6. djelo u ediciji Bibliotheca Murodravana.


Tanja Baran, Andrea Radošević, Ivan Bodrožić

Na početku programa publici su se obratili urednici zbornika i domaćin događaja, štrigovski župnik Kristijan Kuhar. Predsjednik OMH u Čakovcu Zoran Turk u obraćanju je istaknuo da je štovanje sv. Jeronima u Štrigovi jedna od najzanimljivijih tema međimurske prošlosti i sadašnjosti te da ovakav i slični projekti ne bi bili mogući bez kontinuirane potpore Međimurske županije. Predsjednica Centra za istraživanje Međimurja Maja Žvorc dotaknula se procesa nastanka zbornika, naglasivši izvrsnu suradnju sa svima uključenima, napose urednicima.

Župan Međimurske županije Matija Posavec osvrnuo se na proširene pretpostavke o položaju Jeronimova rodnog mjesta, Stridona, te je u tom smislu spomenuo i planove za izgradnju Interpretacijskog centra sv. Jeronima. U istom duhu govorila je i zastupnica u Hrvatskom saboru Andreja Marić, naglasivši da će sluha i potpore za ovakve projekte, bitne za kulturnu i duhovnu ponudu Međimurja, uvijek biti.

Konačno, varaždinski biskup u miru, mons. Josip Mrzljak, okupljene je podsjetio da je povijest učiteljica života, no samo ako smo spremni biti njezini učenici.

Na samom predstavljanju zbornika govorili su recenzenti Ivan Bodrožić i Andrea Radošević te Tanja Baran, koja je govorila o potrebi popularizacije sv. Jeronima među narodom, te o mogućim načinima njezina postizanja.

Program su obogatile članice Ženske vokalne skupine Sveti Marko iz Selnice.

 

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak