Vijenac 772

Aktualno

Priznanje Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu

Medijski Sokrat najboljim učiteljima

Redakcija

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu na svečanoj je dodjeli u Hrvatskom državnom arhivu 4. listopada uručilo priznanja obrazovno-odgojnim djelatnicima za obrazovne aktivnosti održane u vrtićima i školama sa svrhom medijskog odgajanja naših najmlađih. Dobitnice su nagrade Medijski Sokrat za predškolski odgoj Jelena Alpeza i Maja Radošević, dobitnica nagrade u kategoriji osnovne škole je Jasenka Marmilić, a dobitnica u kategoriji srednje škole Silvia Vladić Vrban. Dodjela nagrade organizirana je uz potporu Ureda za udruge Vlade RH.


Jasenka Marmilić, Jelena Alpeza, Maja Radošević, Silvia Vladić Vrban

Nagrade su uručili državni tajnik Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Krešimir Partl, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske Helena Beus te voditeljica Odjela za stručno-pedagoški nadzor i pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Gea Cetinić.

Okupljene je uvodno pozdravio predsjednik DKMK-a Danijel Labaš, vodeći stručnjak za medijsku pismenost u Hrvatskoj, koji je objasnio da su nagradu odlučili nazvati po Sokratu koji je također bio učitelj. „Znam da ništa ne znam“ poznata je Sokratova uzrečica na koju je podsjetio državni tajnik Krešimir Partl kazavši da je medijska pismenost „kao najvažnija tema 21. stoljeća“ ključna za razvoj kritičkog mišljenja u vremenu inflacije informacija. „Medijsku pismenost trebalo bi uvesti kao predmet u sve razine obrazovanja“, rekao je Partl, dok je pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Gea Cetinić istaknula da je u tom smislu u posljednje vrijeme napravljen konkretan iskorak na način da je medijska pismenost uvedena i kao nastavni sadržaj u gimnazije. Partl je iznio podatak da je s portala medijskapismenost.hr, od 2018. do sada preuzeto više od milijun puta 33 obrazovna materijala i 30 videolekcija. Velik broj korisnih materijala dostupan je i na portalu DKMK-a djecamedija.org, udruge koja se prometnula u predvodnicu aktivnosti u području medijske pismenosti.

Iako je ovo tek prva godina dodjeljivanja, na natječaj je pristiglo ukupno 55 prijava iz cijele Hrvatske – od juga Dalmacije do Istre i Kvarnera preko središnje Hrvatske do Slavonije i Baranje. 

Odgojno-obrazovni djelatnici mogli su se prijaviti sami ili su to za njih mogli učiniti njihovi ravnatelji. Iz brojnih pisama koje su pisali upravo ravnatelji može se vidjeti koliko i oni sami prepoznaju važnost medijskog obrazovanja u svojim odgojno-obrazovnim ustanovama te koliko je važno da i odgojitelji, i učitelji i stručni suradnici, imaju njihovu potporu u provedbi aktivnosti.

Silvia Vladić Vrban, profesorica hrvatskog jezika i književnosti iz Obrtničke i industrijske graditeljske  škole u Zagrebu dobitnica je Medijskog Sokrata u kategoriji srednjih škola za izvannastavne aktivnosti iz područja medijske pismenosti kojima je promovirala kritičko vrednovanje, ali i stvaranje medijskog sadržaja, u vrlo zahtjevnim formama poput podcasta Majstori – školske televizije, a povjerenstvo je posebno istaknulo njezin angažman u razvoju školskog lista Majstori, My Story

Jasenka Marmilić, stručna suradnica knjižničarka, u OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko, dobitnica je Medijskog Sokrata u kategoriji osnovnih škola. Kroz projekt Digitalni građani provela je 16 edukativnih radionica, s naglaskom na sigurnost djece na internetu, zaštitu privatnosti i prevenciju elektroničkog nasilja.

Jelena Alpeza i Maja Radošević, zaposlene u DV Pčelica u Zagrebu, u svom su radu iskazale izrazitu kreativnost i inovativnost u području fotografije i fotografskog stvaralaštva. Kreativnom primjenom fotografije i digitalnih medija pozitivno su djelovale na razvoj medijske pismenosti i medijskih kompetencija djece rane i predškolske dobi, odgojitelja, roditelja i šire zajednice. Čestitamo svim dobitnicama!

 

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak