Vijenac 772

Glazba

48. Samoborska glazbena jesen (23. rujna–1. listopada)

Kvalitativno ujednačen festival

Piše Jana Haluza

Potkraj rujna u Samoboru su održane 48. Samoborske glazbene jeseni, festival koji se proteklih godina vrsnim programom prometnuo u jednu od vodećih priredbi klasične glazbe u zemlji. Na njegovu je čelu skladatelj Srećko Bradić, koji pronalazi ravnotežu između vrhunskih interpreta i suvremenih autora. U tome su mu od velike pomoći dva tradicionalna natjecanja koja se održavaju u sklopu festivala: interpretsko (Ferdo Livadić) i skladateljsko (New Note). Ove godine festival je proslavio 20. obljetnicu onoga starijeg, posvećena mladim glazbenim interpretima (instrumentalistima i pjevačima) – Ferdo Livadić. Stoga su program gotovo u cijelosti činili dosadašnji pobjednici tog natjecanja, koji su u međuvremenu izgradili zavidne karijere.

Na svečanom otvaranju, na prvi dan jeseni 23. rujna, u samoborskoj Kinodvorani, nastupili su pobjednica 15. Livadića 2018, violinistica Katarina Kutnar, i pobjednik 18. Livadića 2021, tenor Filip Filipović, uz Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom njihova vršnjaka, sjajnoga njemačkog dirigenta Valentina Egela. Dok je Katarina Kutnar briljirala u Violinskom koncertu Aleksandra Glazunova, Filipović se u formi opere gala u arijama Verdija, Donizettija, Čajkovskog, Bizeta i Gounoda iskazao kao naš trenutačno najbolji tenor dostojan svjetskih opernih pozornica. Ravnopravno je parirao starijem kolegi, bas-baritonu Krešimiru Stražancu, koji je uz pijanista Krešimira Starčevića, dobitnika posebne nagrade Grada Samobora na 9. Livadiću 2012, briljirao u solopjesmama Berse i Rahmanjinova u župnoj crkvi sv. Anastazije. Ondje su nizani i koncerti do kraja festivala, dok je ovogodišnje jubilarno Livadićevo natjecanje, niz od šest jednosatnih recitala, priređeno u Galeriji Prica. Nastupili su pijanisti Fabijan Košćak i Jan Niković, flautistica Ivana Vukojević, klarinetistica Diana Marković, harmonikaš Marin Bilić i sopranistica Marija Salečić, a komisija je (u sastavu: skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Sreten Krstić i oboist Branko Mihanović) izdvojila bravuroznog pijanista Jana Nikovića za dvostrukog pobjednika (i nagrada Livadić i nagrada Grada Samobora te HDS-a za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja).


Kvartet Ardemus i pijanistica Zrinka Ivančić Cikojević u Župnoj crkvi sv. Anastazije /
Snimio Šime Modrić

Koncert u Galeriji Prica održao je i prošlogodišnji dobitnik Nagrade Grada Samobora i HDS-a na 19. Livadiću, violinist Matej Mijalić uz pijanista Davida Vukovića s djelima Paraća, Dvořáka, Bacha i Debussyja, dok je prošlogodišnja dobitnica nagrade Ferdo Livadić, sopranistica Josipa Bilić, uz pijanista Marija Čopora, u Anastaziji izvela program španjolskih pjesama uključivši među njih Lorca Songs Darka Domitrovića. Praizvedba za nju naručena djela Sare Glojnarić nažalost je izostala zbog intenzivnih angažmana skladateljice na međunarodnoj sceni, ali je obećala uskoro poslati skladbu koja će prvu izvedbu doživjeti iduće festivalske godine.

Briga za glazbeno stvaralaštvo svih autora svijeta u srži je međunarodnog skladateljskog natjecanja New Note, koje je ove godine u svojem 12. izdanju raspisano u kategoriji djela za gitaru solo. Komisija u sastavu Berislav Šipuš, Petrit Çeku i Srećko Bradić između 82 partiture pristigle iz cijelog svijeta odabrala je skladbu intimističkog kolorizma Foglie Morte. Njezin je autor, Talijan Eduardo Tritto, prisustvovao praizvedbi na koncertu Petrita Çekua (pobjednika 2. natjecanja Livadić 2005) 29. rujna, kad su mu se u drugim točkama iz pera Corellija, Halvorsena, Schuberta i Paganinija pridružile kolegice, također bivše laureatkinje Livadića, Petra Kušan (violončelo) i Tanja Sonc (violina). Bivši laureat je i amsterdamski kvartet saksofona Ardemus s našim Lovrom Merčepom, koji je koncertno uz pijanisticu Zrinku Ivančić Cikojević predstavio djela Mendelssohna, Beethovena, Ligetija, ali i Šipuša (Im Garten deiner Liebe za kvartet saksofona).

Samoborske su glazbene boje ove jeseni upotpunili i sjajni koncerti dvaju gudačkih ansambala. Gudački kvartet Sebastian na suradnju je pozvao tri laureata Livadića, pijanista Ivana Vihora, violinisticu Dunju Bontek i harmonikaša Ivana Šverka s programom „za svačije uši” Livadića, Haydna, Schuberta i Piazzolle. Naposljetku, ujednačeni sastav od jedanaest gudača ansambla Acoustic Project Strings, birajući među preostalim laureatima Livadića, ostvario je nezaboravnu suradnju s čembalistom Franjom Bilićem i flautisticom Lucijom Stilinović u koncertima Bacha i njegova sina Carla Philippa Emanuela, dok su se gudači samostalno predstavili u Šostakovičevoj Komornoj simfoniji u obradi Rudolfa Baršaja. Za kraj možemo zaključiti da je koncepcija revije laureata izrodila vrhunski festivalski program ujednačene kvalitete.

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak