Vijenac 772

Matica hrvatska

POŽEGA – PJESNIČKA VEČER

Kohezija pjesme i vina

Anita Katić

 

Ogranak Matice hrvatske u Požegi i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi organizirali su peti put zaredom manifestaciju Večer poezije i vina – Vinum et poeta. Mali jubilej obilježen je još jednom uspješno provedenom manifestacijom 22. rujna u posebnom ambijentu podruma Fakulteta na obroncima na kojima se prostiru vinogradi podno mjesta Podgorja u općini Kaptol.


Predsjednica OMH u Požegi Anita Katić s pobjednicom natječaja
Matejom Jurčević i sudionikom Bogdanom Arnautovićem

I ove je godine u lipnju Ogranak Matice hrvatske u Požegi raspisao natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu vinom i vinogradom, na koji su pristigli radovi mnogih pjesnika. Prosudbeno je povjerenstvo u sastavu Darija Žilić (predsjednica), Lada Žigo i Lana Derkač vrednovalo pjesme pristigle na natječaj te odabralo one koje su kvalitetom zaslužile uži izbor za najbolju pjesmu nadahnutu vinom i vinogradom. U uži su izbor ušli: Mateja Jurčević, Istočna plava ptica; Bogdan Arnautović, Klet; Snježana Radetić, In vino veritas; Sonja Zubović, Sunčane padine vinograda, Edi Matić, Vinskom cestom jednosmjerno te Zrinko Šimunić s pjesmom Tihi bonvivan. Prosudbeno je povjerenstvo između navedenih pjesama najboljom neobjavljenom pjesmom inspiriranom vinom i vinogradom za 2023. proglasilo pjesmu Istočna plava ptica mlade pjesnikinje iz Vinkovaca Mateje Jurčević.

„Pjesnici i pjesnikinje pokazali su da je vino vječna inspiracija, još od biblijskih i antičkih vremena pa do današnjeg vremena. U ne baš maloj konkurenciji izdvojili smo ipak pjesmu Mateje Jurčević Istočna plava ptica. Pjesnikinja radi odmak od tipičnih motiva i inovativno, metaforički donosi pjesmu koja je simbolistička, višeznačna. (…) Pjesma je i eufonična, puna aliteracija, ali i duboka jer simbolima progovara o unutrašnjem biću subjekta ove pjesme, ujaka, te služeći se paradoksom govori i o samootkrivanju: „da ne znajući popije sebe“. Tako je izbor najbolje pjesme obrazložila Darija Žilić, predsjednica povjerenstva. Mladoj laureatkinji Mateji Jurčević dodijeljena je statua, plaketa, novčana nagrada te neizostavni poklon-paket vina Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije, Grada Požege i Općine Kaptol. Sve je nazočne na početku pozdravila Anita Katić, predsjednica Ogranka, a zatim i Berislav Andrlić, predstavnik Fakulteta, te Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije.

U sklopu programa manifestacije svojim su se pjesmama nazočnima predstavile članice povjerenstva Darija Žilić, Lada Žigo i Lana Derkač, mlada laureatkinja Mateja Jurčević te pjesnik Bogdan Arnautović. U program se čitanjem svojih stihova uključio i pjesnik i književni kritičar Davor Šalat. Pročitana je i prošlogodišnja pobjednička pjesma Milka Valenta Vino, Sunce: globalno ljepilo.

Program je vodila Nataša Puljašić, a nastupima su ga oplemenili i glazbeni gosti, klapa Sveti Lovro iz Požege i Bemian duet iz Koprivnice.

Ugodno druženje uz poeziju i vino u ambijentu tople jesenske večeri nastavilo se duboko u noć na zadovoljstvo svih nazočnih.

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak