Vijenac 772

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

Tamara Jurkić Sviben

Dora Pejačević u Limi

Engleska pijanistica rodom iz Sarajeva Ivana Gavrić, u sklopu jesenske turneje po Južnoj Americi, održala je 4. listopada klavirski recital u Limi (Peru). Uz skladbe Dore Pejačević izvela je djela Rahmanjinova, Griega i Janáčeka u auditoriju Santa Ursula u sklopu Sociedad Filarmónica de Lima.


Ivana Gavrić

 

 

 

JazzHR Festival

Ljubitelji jazza mogli su u jesenskom izdanju JazzHR (3–5. listopada) iskusiti posebne glazbene doživljaje. Umjetnička ravnateljica, glazbenica i skladateljica Lana Janjanin odabrala je za prva dva dana u prostoru Tvornice kulture riječkog multiinstrumentalista i autora Zorana Majstorovića te splitskog bubnjara i autora Jana Ivelića, koji su premijerno predstavili svoje nove, još neobjavljene, albume.


Jumbo Big Band /
Snimio Matej Grgić

Koncerte u Tvornici pojačali su postkoncertni spontani jam sessioni, koji zaljubljenicima u jazz donose dodatnu poslasticu u recepciji umjetničkih improvizacija. Druge večeri posjetitelji festivala uživali su u jam sessionu gdje su se okupili glazbenici iz tri orkestra (Jazz orkestar HRT-a, Big Bend RTS i Big Band RTV Slovenija) koji su dan poslije nastupili na završnoj večeri u KD Lisinski u Jumbo Big Bandu uz vodstvo austrijskog džezista Sigija Feigla. Treba istaknuti i pohvaliti project Behind the Scenes Hrvatskoga društva skladatelja posvećen razvoju mlade publike koji je na koncert Jumbo Big Banda doveo 260 srednjoškolaca. Oni su prije dolaska na koncert prošli radionicu koja ih je pripremila za osebujno glazbeno iskustvo.

ESSEKER ORGELFEST

Drugo izdanje orguljaškog festivala u Osijeku ove godine održalo se u organizaciji Njemačke zajednice – Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Osijeku. Orguljarstvo i orguljaštvo na prostoru današnje Hrvatske obogatili su i njemačkih orguljari, koji su pridonosili razvoju društva i orgulja. Festival je posvećen revitalizaciji i prezentaciji osječke kulturne i orguljaške baštine.

Slovenska orguljašica Renata Bauer iz Ljubljane otvorila je festival 5. listopada izborom djela Liszta, Bacha, Partyja, Ebena, De Grignyja i Vierna. Drugu večer u donjogradskoj crkvi Preslavnog Imena Marijina solistički se predstavio koncertni orguljaš Edmund Andler-Borić, ujedno pokretač i umjetnički ravnatelj Esekerskog orguljaškog festivala s djelima Bacha, Anonimusa, Vivaldija, Tinazzollija, Beethovena, Majera i Händela. Zaključni koncert 7. listopada u osječkoj konkatedrali održala je profesorica orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Ljerka Očić s djelima Dugana, Mendelssohna, Guilmanta, Rheinbergera i Papandopula. Festival je doprinos revitalizaciji njemačke kulture i baštine u Hrvatskoj.

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak