Vijenac 772

Film

FILMSKO IZDVAJANJE

19. FESTIVAL 25 FPS

Od 27. do 30. rujna u zagrebačkom kinu Kinoteka održano je 19. izdanje Međunarodnoga festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. Festivalski tim: Mario Kozina, Marina Kožul i Tena Trstenjak, naglasio je da su u ovogodišnjoj selekciji bili zastupljeni radovi koji istražuju kreativne potencijale videoigara i umjetne inteligencije, kao i one koji su se vratili tradicionalnoj filmskoj vrpci, a autori se pritom koriste formalnim eksperimentima kao polazišnom točkom za istraživanje promjena koje su pandemija, lockdown i nagla digitalizacija izazvali u privatnim i javnim životima te načinima na koje pamtimo, volimo, radimo i pričamo priče.


Iz filma Valerija (red. Sara Jurinčić) /
Izvor HAVC

Veliki žiri dodijelio je tri ravnopravna Grand Prixa: Mary Helena Clark dodijelila je svoju nagradu filmu Mast-del Maryam Tafakory za spretno redefiniranje arhiva, ispunjeno senzualnim i političkim, Ross Lipman nagradio je Valeriju Sare Jurinčić, redateljičinu osobnu elegiju za precima, koja se istodobno bavi univerzalnom vezom s prošlošću. Marko Tadić je nagradu dodijelio filmu U ljubičastu utrobu Thuy-Han Nguyen-Chi, koji „prikazuje univerzalnost ljudskosti te činjenicu da se potraga za osobnom utopijom i mirom nalaze izvan vremena“.

Nagrada žirija kritike koju su činili Barbara Gregov, Iva Rosandić i Ivan Velisavljević dodijeljena je filmu Mast-del redateljice Maryam Tafakory, koji „na jednostavan, direktan i tankoćutan način podcrtava činjenicu da su i polje intime i medij eksperimentalnog filma i danas poprišta političkog“.

Nagrada Green DCP za najbolji hrvatski film u programu dodijeljena je Miri Manojloviću za film Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka, a nagrada publike filmu Ono što preostaje redateljice Debore Stratman.

12. KIKI –

MEĐUNARODNI FESTIVAL DJEČJEG FILMA održat će se u kinima u Zaboku, Krapini, Krapinskim Toplicama i Mariji Bistrici od 4. do 13. listopada u organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Građanske organizacije za kulturu – GOKUL.


Kadar iz animiranog filma Sistina /
Izvor HAVC

U glavnom, natjecateljskom programu festivala bit će prikazano 26 kratkometražnih filmova iz 22 zemlje. O pobjedniku će odlučiti dječji žiri sastavljen od članova u dobi do 15 godina. Program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku (4–6 godina) i školsku dob (7–16 godina).

Kako bi se potaknulo aktivno i kritičko gledanje filmova, filmske projekcije bit će popraćene vođenim razgovorima s filmskim edukatorima, a ove će se godine u toj ulozi naći filmski kritičar Nino Kovačić, koji je u lipnju održao i radionicu Kako gledati film, gdje su polaznici učili prepoznati razna filmska izražajna sredstva te kako argumentirano napisati filmsku kritiku. Tijekom ljetnih praznika organizirana je radionica animacije Krapina u srcu pod vodstvom animatorice Ivane Bošnjak, a potkraj kolovoza u suradnji s organizacijom Bacači sjenki održana je radionica stručnog usavršavanja učitelja i profesora za filmsko i medijsko opismenjavanje djece i mladih putem europske mreže CinEd.

Program festivala nalazi se na mrežnoj stranici kiki.gokul.hr. (Redakcija)

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak