Vijenac 772

Matica hrvatska

ZAGREB – ČAKOVEC  – RADIONICA

Dani Kalmana Mesarića

Saša Vuković

Nakon što su Dani Kalmana Mesarića 22. rujna započeli radionicama i predavanjima u Srednjoj školi Prelog, 28. rujna manifestacija je u organizaciji Kazališne scene Kalman Mesarić iz Preloga i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu nastavljena u prostorima Matice hrvatske u Zagrebu.

Nakon okupljanja domaćina i gostiju susret je započeo održavanjem radionice Iskustvo čitanja dramskog teksta: komedija Kalmana Mesarića Gospodsko dijete. Dok je u teorijskom dijelu voditeljica radionice, Sanja Nikčević, okupljenima objasnila osnovne principe funkcioniranja komedije i načine na koje dramski pisac kreira njezin sretan završetak, u praktičnom su se dijelu okupljeni okušali u čitanju najzanimljivijih dijelova Gospodskog djeteta.

Nastavak večeri obilježila je promocija drugog izdanja Mesarićeva romana Poker Baltazara Bodora. Pozdravne riječi okupljenima uputili su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i pročelnica Odjela za kazalište i film MH Anja Šovagović Despot, istaknuvši da je jedan od najvažnijih Matičinih ciljeva čuvanje sjećanja na vrijedne pojedince iz prošlosti, poput Kalmana Mesarića.

U nastavku večeri Sanja Nikčević održala je kraće predavanje dotaknuvši se osnovnih biografskih podataka o Kalmanu Mesariću. Okupljene je provela kroz različite faze njegova stvaralaštva, od ekspresionističkih početaka do najvećih uspjeha u polju pučke drame te se osvrnula na razloge izbacivanja Mesarićevih djela iz književnog kanona nakon 1945. Inicijatorica Dana Kalmana Mesarića, Mirjana Hržić, prikazala je aktivnosti te manifestacije u proteklih deset godina, koje uključuju širok raspon od amaterskih kazališnih postavljanja Mesarićevih djela na pozornicu do sve popularnijih održavanja kvizova.

Marijan Lazar, višegodišnji proučavatelj Mesarićeva opusa, održao je predavanje o romanu Poker Baltazara Bodora promatranu iz konteksta filozofije jedne obitelji u okvirima poslijeratnoga kaotičnog društva. Predstavljanje je završeno kratkim obraćanjem predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zorana Turka, koji je istaknuo zadovoljstvo što je 23 godine nakon prvoga izdanja romana i drugo ugledalo svjetlo dana.

Vijenac 772

772 - 12. listopada 2023. | Arhiva

Klikni za povratak