Vijenac 767 - 769

Glazba

Srpanj i kolovoz u znaku klasike na obali

Od Omiša do Trogira – glazbeni festivali u okolici Splita

Piše Karmen Širović

Split se već odavno pozicionirao kao kulturna meka, a uz grad pod Marjanom, polako, ali sigurno, počela se razvijati i klasična glazbena scena okolnih gradova, možda manje poznata prosječnom ljubitelju klasike

Ljeti se u Dalmaciji život živi punim plućima, iako u sve bogatijim ponudama kulturnih događanja češće imaju vremena uživati turisti nego domaćini opterećeni upravo tim turizmom i sezonskim radom. Klasična glazbena događanja ipak su češće utočište mještana nego furešta. Split se već odavno pozicionirao kao kulturna meka, a uz Grad pod Marjanom, polako, ali sigurno, počela se razvijati i klasična glazbena scena okolnih gradova, možda manje poznata prosječnom ljubitelju klasike. Zato donosimo pregled festivala i programskih ponuda od Omiša, preko Kaštela pa do Trogira.


Latica Anić / Snimio Andreas Domjanić

6. festival Ostinato
u Omišu

Omiš je najpoznatiji kao kolijevka i hram klapskog kruga. Rođeni pak Omišani i prijatelji, violončelistica Latica Anić i pijanist Lovre Marušić, unatoč tome što su odavno promijenili prebivališta, odlučili su znanje, vještinu sviranja i kontakte na međunarodnoj klasičnoj sceni podijeliti sa sugrađanima u sklopu Međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinato. Umjetničko vodstvo, dakle, čini trenutno najaktivniji hrvatski pijanist na području međunarodnih natjecanja, koji se diči i uspješnim plasmanima, asistent na Odsjeku za klavir, orgulje i čembalo na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te pijanist s bogatim koncertnim iskustvom te violončelistica koja je na akademsko obrazovanje u klasi Valtera Dešpalja krenula još kao šesnaestogodišnjakinja, pobijedila je na državnim i međunarodnim natjecanjima te je dobitnica tribine Darko Lukić, nagrade Grada Samobora i Plakete Grada Omiša. Šesto izdanje festivala održava se u sklopu 33. Omiškog kulturnog ljeta u suradnji s Centrom za kulturu Omiš i ravnateljem Petrom Buljevićem.

Ovogodišnji Ostinato 4. kolovoza otvara koncert na kojem će se umjetnički ravnatelji, Lovre Marušić i Latica Anić, izmjenjivati u izvođačkoj suradnji s pijanistom Łukaszom Krupińskim. Prvi dio koncerta obilježit će djela C. Debussyja, dok će u drugom dijelu publika moći čuti skladbe R. Schumanna i S. Prokofjeva. Trio koji čine pijanist Deren Wang, violinist Nikita Geller i violončelist Aram Yagubyan 9. kolovoza donosi program s djelima J. Haydna, J. Brahmsa i F. Mendelssohna. Eklektičan pijanist Magí Garcías Frau 12. kolovoza nastupa uz violončelisticu Zuzannu Sosnowsku s djelima R. Schumanna, M. de Falle, R. Matza i F. Sayja. Na koncertu zanimljivog naziva BBB (Bach–Beethoven–Brahms) 21. kolovoza nastupa bračni par Duo Andersson, koji čine pijanist Paulius i violinistica Julija, a izvest će i skladbu Dore Pejačević. Festival 27. kolovoza zatvaraju hrvatske glazbene snage, pijanist Tomislav Damjanović, saksofonist Gordan Tudor te violončelist Vid Veljak u izvedbi djela R. Schumanna, T. Yoshimatsua i M. Glinke.

Ako vas ljetni maestral nanese do nekog od navedenih mjesta, svakako vrijedi uz sunce i more uživati u koncertima klasične glazbe na otvorenim pozornicama i povijesnim lokacijama

6. Glazbene večeri
kod sv. Jeronima

Još jedan „odbjegli“ Dalmatinac, svestrani gitarist Mislav Režić, koji iz grčke baze putuje svijetom te nastupa kao solist, član komornih sastava i predavač, ljeto u rodnim Kaštelima nije iskoristio samo za uživanje u suncu i moru. Morao je nešto vratiti zajednici iz koje je potekao pa je Kaštelanima darovao jedan od najljepših darova, festival Glazbene večeri kod sv. Jeronima. Kao što i ime najavljuje, koncerti se održavaju u Staroj i Župnoj crkvi sv. Jeronima u Kaštel Gomilici, a ulaz na sva događanja je besplatan. Festival njeguje suvremeno hrvatsko glazbeno stvaralaštvo pa će se na programu i ovogodišnjih koncerata naći djela hrvatskih skladatelja. Festival 28. srpnja u 20 i 30 sati, kada počinju i svi ostali koncerti, otvara već uhodan duo, saksofonist Gordan Tudor i umjetnički ravnatelj festivala Mislav Režić na klasičnoj i električnoj gitari. Publici će, između ostalog, predstaviti i dvije nove skladbe, svakog od svestranih glazbenika. Na drugom koncertu 1. kolovoza nastupa Duo harfi Diana Grubišić Ćiković i Veronika Ćiković, a 8. kolovoza Ansambl Antiphonus. Četvrti koncert slijedi tri dana poslije s Mješovitim zborom Con Fuoco iz Poljske, koji će u sklopu programa izvesti i skladbu Ivana Božičevića, čiji će student kompozicije pri UMAS-u na zatvaranju festivala ostvariti praizvedbu. Naime, 15. kolovoza u sklopu programa koji donosi gitarski duo Montenegrin, publika će prvi put čuti i djelo mladog skladatelja Šimuna-Čarlija Botice.


Gordan Tudor i Mislav Režić / Snimio Luka Ištuk

Trogirska klasična
renesansa

Opera Selecta započela je svoj život prije petnaest godina u simbolu Trogira, kuli Kamerlengo, te se vrlo brzo pozicionirala kao kulturni, ali i svečani središnji događaj ljeta za ljubitelje klasike. Festival je omogućio sugrađanima i posjetiteljima upoznavanje s dijelom kvalitete najvećih svjetskih opernih kuća, kao što su milanska Scala, moskovski Boljšoj teatar, njujorški Metropolitan ili sanktpeterburški Marijinski dovodeći istaknuta imena međunarodne operne scene. Tu se, između ostalog, ubrajaju sopranistice Ane Samuil, Olga Seliverstova, Olga Peretjatko, tenor Pavol Breslik, mezzosopranistica Svetlana Shilova i bariton Konstantin Shushakovili, kao i hrvatski operni slavuji nacionalne ili svjetske karijere, poput Evelin Novak. Iz jednodnevnog događaja na desetom izdanju festival je proširio ponudu komornim koncertima instrumentalnih izvođača, ali i modnim revijama istaknutih hrvatskih dizajnera sa zanimljivim glazbenim kulisama, koje je predvodila dizajnerica Matija Vuica. Iščekivao se još jedan korak naprijed, da zvuke klavira u kuli Kamerlengo zamijene oni orkestra. Uz Zagrebačke soliste to se dogodilo 2021, a za petnaesto izdanje ulozi samo rastu. Ovogodišnje jubilarno izdanje festivala u kuli Kamerlengo otvorio je hrvatski ansambl Acoustic project strings 13. srpnja, a mladim kreativnim glazbenim snagama komornog orkestra zanimljiva pristupa i repertoara u obradama opernih arija pridružila se jedna od najtraženijih hrvatskih mladih glazbenica, sopranistica Darija Auguštan.

Centralni Gala koncert Opera Selecta, 17. srpnja, bio je izvođački najbrojniji nastup ove godine na kojem je publika uživala u izvedbama brojnih arija i dueta te orkestralnih intermezza. Iznijeli su ih Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod palicom dirigenta Pavla Zajceva, prvakinja zagrebačke opere, sopranistica Marija Kuhar Šoša, prvakinja splitske Opere, mezzosopranistica Terezija Kusanović i student završne godine Muzičke akademije u Zagrebu, od struke i publike prepoznat tenor Filip Filipović. Modnu poslasticu pripremaju dizajneri ELFS-a uz pregled visoke mode na Trgu Ivana Pavla II. za 28. srpnja uz jedinstvenu glazbu, suitu sastavljenu od kombinacije autorske, klasične i filmske glazbe koju je skladatelj Ozren K. Glaser stvorio posebno za ovaj događaj vodeći se radnim iskustvom u Hollywoodu. Na završnoj večeri 7. kolovoza publika će imati priliku u kuli Kamerlengo pogledati inspirativan petnaestogodišnji put koji su prošli začetnici festivala u pretpremijernom prikazivanju dugometražnog dokumentarnog filma Opera Selecta. Zadivljena trogirskim entuzijastima o kojima je prethodno snimila televizijsku reportažu, Lana Pavić se nakon više od dva desetljeća novinarskog i televizijskog rada odvažila i na dugometražni dokumentarni prvijenac.


Lovre Marušić

Trogir glazbu ne živi samo u ljetnim mjesecima i to zahvaljujući entuzijastima iz još jedne udruge, Trogirski glazbenici, osnovane na inicijativu baritona Vlatka Belasa i orguljašice Urse Ljuban 2018. sa svrhom buđenja glazbenog života u Trogiru i okolici u obliku klasične glazbe te očuvanja kulturne baštine. Kormilo Udruge preuzele su violinistica Dakica Sanko i mezzosopranistica Bjanka Ivas i pripremile bogat ljetni program koji otvara Barokna večer uz kvartet Bozzotti i gitaristicu Andreu Maretić 6. kolovoza u Kneževu dvoru. Sakralni koncert u samostanu sv. Dominika 26. kolovoza donose Urse Ljuban na orguljama uz mezzosopranisticu Bjanku Ivas i baritona Vlatka Belasa. Sutradan publiku očekuje Koncert s Trifore koji izvode sopranistica Valentina Fijačko Kobić, mezzosopranistica Bjanka Ivas i bariton Vlatko Belas uz pijanista Zorana Velića i violinisticu Dakicu Sanko. Knežev dvor 4. rujna postat će mjesto susreta književnosti i glazbe na Večeri francuskih skladatelja uz pijanisticu Ivanu Štimac Agius, violinisticu Dakicu Sanko, mezzosopranisticu Bjanku Ivas i književnicu Natašu Jukić. Ljetni program zatvara Večer filmske glazbe 10. rujna, na kojem pjevaju bariton Jakov Košćina i mezzosopranistica Bjanka Ivas uz violinisticu Dakicu Sanko i pijanista Zorana Velića u parku Malarija. Ako vas ljetni maestral nanese do nekog od navedenih mjesta, svakako vrijedi uz sunce i more uživati u koncertima klasične glazbe na otvorenim pozornicama i povijesnim lokacijama.

Vijenac 767 - 769

767 - 769 - 27. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak